Punakaalilaatikko
16.3.2011 12.37
Saara Törmä
Maailman parasta kaalilaatikkoa voi tehdä vaihteeksi punakaalista. Yleisön pyynnöstä laatikkoon lisätään nyt soijarouhetta, ja lopputulos on kertakaikkisen mahtava.
8 hengelle
- 2 ½ dl soijarouhetta
- 2 ½ dl vettä kiehautettuna
- 1 punakaali (2,5 kg)
- 3 sipulia
- 1 dl öljyä
- 1 dl siirappia
- 1 dl soijakastiketta
- 2 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 1/2 rkl curryjauhetta
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
- 2 luomukasvisliemikuutiota
- ½ dl vehnäjauhoja
- 6 dl vettä
- (n. 1 tl suolaa)
- Mittaa kulhoon soijarouhe ja kaada päälle kuuma vesi. Jätä odottamaan.
- Halkaise kaali ja leikkaa kanta irti. Silppua kaali ja sipulit.
- Käytä kahta kattilaa tai pannua. Jos omistat uuninkestävän padan, käytä sitä. Kuumenna puolet öljystä kussakin. Paista kaalia ja sipulia, kunnes kaali on mennyt huomattavasti kasaan. Yhdistä kaalit joko pataan tai uunivuokaan.
- Lisää soijarouhe, siirappi, soijakastike, etikka, curry, pippuri ja murennetut kasvisliemikuutiot. Ripota joukkoon vehnäjauhot. Sekoita hyvin.
- Kaada päälle vesi ja nosta laatikko uuniin.
- Säädä uunin lämpö 175-asteeseen. Hauduta laatikkoa reilun tunnin ajan ja kytke uuni lämpö pos päältä.
- Anna laatikon hautua vielä jälkilämmössä. Mitä kauemmin laatikkoa hauduttaa, sen parempaa se on.
- Tarkista maku ja lisää suolaa maun mukaan.
- Nauti laatikon seurana esimerkiksi puolukoita tai smetanaa. Laatikon päälle sopivat myös rouhitut pähkinät sekä kuivatut karpalot, kuten kuvassa.
Kaalilaatikon voi hauduttaa uunin sijasta myös liedellä. Anna laatikon hautua miedolla lämmöllä kannen alla reilun tunnin ajan. Sekoita muutamaan kertaan ja lisää tarvittaessa tilkka vettä.