Dukkah-hunnutettu kikhernemureke
11.12.2009 13.34
Saara Törmä
Oletteko ihan tosissanne, että täällä ei saa kinkkua? Mä en kestä tätä viherpiiperrystä!
10 palaa
- 400 g (5 dl) kypsentämättömiä kikherneitä
- 1 dl seesaminsiemeniä
- 1 dl hasselpähkinöitä rouhittuna
- 200 g sipulia
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 dl luomu- tai kaurakermaa
- 1 dl rypsiöljyä
- 3/4 dl sitruunamehua
- 4 luomumunaa
- 1 rkl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- Aloita ruuanvalmistus päivää tai kahta ennen joulua laittamalla kikherneet illalla likoamaan.
- Valuta aamulla vesi pois, huuhtele herneet ja keitä uudessa vedessä noin 1 1/2 tuntia. Valuta herneet.
- Paahda seesaminsiemeniä ja pähkinärouhetta kuivalla pannulla, kunnes seesaminsiemenet poksahtelevat.
- Kumoa seos kulhoon odottamaan.
- Kuori ja silppua sipuli.
- Kuumenna pannulla öljy (1 rkl) ja kuullota sipulit pehmeiksi.
- Mittaa kaikki aineet, seesaminsiemeniä ja pähkinärouhetta lukuun ottamatta, kulhoon tai monitoimikoneen sekoitusastiaan.
- Tasoita seos sauvasekoittajalla tai monitoimikoneessa ja kääntele lopuksi joukkoon siemenet ja pähkinät.
Voitele pitkulainen leipävuoka ja vuoraa vuoka leivinpaperipalalla.
- Kaada murekemassa vuokaan. Paista mureketta 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes murekkeen keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa.
- Anna murekkeen jäähtyä hetki ja kumoa se tarjolle. Ripottele pinnalle dukkah-mausteseosta.
Mureke kannattaa paistaa jo edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa. Se maistuu mainiolta kylmänä, mutta voit myös lämmittää sen.