Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
10.10.2008
Kuntapalvelujen yksityistäminen ei näytä nousevan näiden kuntavaalinen teemaksi. Syytä kyllä olisi.
Eipäs-juupas-kiistely palvelujen yksityistämisestä ei ole enää ajankohtaista. Se juna meni jo. Kunnat ostavat sosiaali- ja terveyspalveluja yksityisiltä palveluntuottajilta jo noin 1,5 miljardilla eurolla vuodessa.
Noin kymmenen prosenttia sosiaalipalveluista on ulkoistettu, ja päätöksiä on vaikea perua. Kuntavaaliehdokkaiden pitäisikin nyt ottaa kantaa siihen, miten kuntapalvelujen yksityistäminen hoidetaan.
Erityisen ajankohtaista on vanhustenhoito. Toimittaja Anna Ruohosen raportti vanhuspalveluista (Vihreä Lanka 41/2008) kertoo, että kuntien pitää järjestää ainakin 10 000 uutta palveluasuntoa kymmenessä vuodessa.
Tähän asti suuri osa yksityisistä palvelutaloista on ollut enemmän tai vähemmän aattellisten yhdistysten hoitamia. Nyt tähän kasvavaan markkinaan ovat iskeneet silmänsä suuret sijoitusyhtiöiden omistamat hoivapalveluyritykset, Medivire Hoiva, Medone, Esperi Care ja Mikeva.
Yritysten ainoa tavoite on voittojen maksimointi, mutta niiden tuottamat palvelut voivat silti olla laadukkaita ja jopa edullisempia kuin muut.
Kehityksessä on kuitenkin huolestuttavia piirteitä. Järjestöt valittavat, että kuntien tarjouskilpailut ovat muuttuneet niin vaativiksi, ettei pienten yhdistysten osaaminen riitä niiden vaatimaan paperisotaan.
Suuret hoivayritykset pyrkivät samaan aikaan ostamaan pienet palvelutalot. Seurauksena saatta olla samanlainen hallitsematon yksityistämisaalto kuin terveydenhuollossa on jo tapahtunut.
On turhaa enää miettiä, voiko mummot myydä. Nyt pitää varmistaa, että heidät myydään halvalla, mutta niin että he ovat onnellisia. Samalla jokaisen valtuuston on varottava, ettei kunnallista monopolia korvata yksityisellä monopolilla.
Tweet