Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
20.4.2011
Vaalitulos ei ainakaan vihreissä piireissä kannusta iloiseen vappujuomien kilistelyyn, joten kuohuvaa kannattaa vappuna ehkä käyttää mietiskelyyn.
Tai sitten voi ryhdistäytyä haastamaan ajan demokratiahenkeä ja mennä ravintolaterassille ja puhua ruotsia koko vapun.
Terassille matkatessa kannattaa julkisessa kulkuneuvossa olla erityisen ystävällinen maahanmuuttajille. Istuutua heidän viereensä, hymyillä heille ja heidän lapsilleen. Suomi tarvitsee nyt kipeästi tällaista aktiivista vastarintaa vainoharhaisen vierastamisen torjumiseksi.
Suomalaisten taipumusta sulkeutua on iät ja ajat yritetty torjua kotipolttoisilla ja kansallisesti tuotetuilla korkean alkoholisilla väkevillä juomilla. Viinit ovat vain vähitellen kasvattaneet osuuttaan. Siksikö, että ne tulevat ulkomailta?
Eräässä italialaisessa viinibaarissa niin asiakkaat kuin omistaja nauroivat taannoin katketakseen, kun vastasin kyllä heidän kysymykseensä siitä, valmistetaanko Suomessa viinejä. Kun sain ääneni taas kuuluviin kerroin, että täällä viiniä valmistetaan viinimarjoista. Ja taas maistui nauru.
Silloin en vielä tiennyt kertoa, että Suomessa valmistetaan viinimarjoista myös kuohuvaa ja samppanjamenetelmällä. Ranskasta oppinsa hakenut Viiniverla tekee sen sitäpaitsi luomusti.
Perinteisellä pullokäymisellä, méthode traditionnellellä, valmistettua Helinää löytyy sekä kuivana että puolikuivana. Se on valmistettu keltaisesta karviaismarjasta.
Helinää saa kolmen pullon laatikoissa, joten jos sitä ei löydy paikkakunnan parhaiten varustetusta Alkosta hyllyltä, on ylipuhuttava muutama tuttu osallistumaan ostokseen.
Itse maistoin viime vuonna niin hauskaa rosékuohuviiniä, etten muista toista. Ehkä tämä ranskalainen hauskuuttaja olisi erityisen paikallaan tänä vappuna.
Kyseinen kuohuviini on nimeltään FRV 100 ja se on valmistettu vanhimmalla tiedetyllä kuohuviinin valmistusmenetelmällä, méthode ancestralella. Tuottaja on Jean-Paul Brun, ihana viinintekijä, jonka viineistä pidän kovasti, mutta FRV on silti oma tapauksensa.
Siinä on alkoholia vain 7,5 prosenttia. Ikivanhassa menetelmässä viini pullotetaan ennen kuin kaikki jäännössokeri on muuttunut alkoholiksi ja se käy vielä pullossakin. Lopputulos on samppanjaa makeampi, silti raikas. FRV on samppanjaa kotoisampi. Sen kanssa ei tarvitse hienostella.
FRV:tä voi kysellä Helsingin Arkadian myymälästä. Mikäli sitä ei ole hyllyssä, joutuu keräämään porukan, joka jakaa kuuden pullon laatikon.
Voi tietysti panostaa myös biodynaamiseen samppanjaan, kovia pisteitä viinilehdissä saaneeseen ranskalaiseen Larmandier-Bernier Blanc de Blancsiin, jonka biodynaamisuudesta Alkon sivuilla ei hiiskuta mitään, mutta maahantuojan kylläkin.