Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
7.4.2011
Arvostan yhteiskunnallista aktiivisuutta ja yhteiskunnallisia liikkeitä ja olen elämäni aikana osallistunut moneenkin. 1990-luvulla olin myös ABC-liikkeen jonkinmoinen kannattaja.
ABC- eli Anything But Chardonnay -liike syntyi tuon vuosikymmenen alkupuolella Yhdysvalloissa, kun Chardonnay-rypäleestä tehtyä valkoviiniä alettiin tammittaa. Tai ehkä oikeammin: kun sen makua alettiin muokata muun muassa tammilastuilla ja -pulverilla.
Odotukset siitä, miltä Chardonnay'n tuli maistua muuttuivat. Siltä alettiin odottaa voimaisuutta, paahteisuutta, kermaisuutta ja vaniljan läsnäoloa, kirjoittaa kalifornialainen viini-intoilija John Cusano hauskassa tekstissään ja syyttää tiettyä kalifornialaista viininvalmistajaa koko ilmiöstä.
Tammi-Chardonnay'ta vastaan syntyi äänekäs ABC-liike. Paha tilanne niille lapsukaisille, jotka Australiassa ja Uudessa Seelannissa, ehkä jenkeissäkin, kermaisen Chardonnay-muodin siivellä oli kastettu Chardonnayksi!
ABC-liike on yhä olemassa (www.anythingbutchardonnay.com). Se on nähnyt tehtäväkseen valistaa, että valkoviinin voi toki valmistaa muistakin rypäleistä kuin Chardonnay'sta. Vielä 2000-luvulla ilmestyi ruokaan ja viiniin perehtyneen toimittajan, Laura Holmesin kirja Anything But Chardonnay, a guide to the other grapes.
Parin vuoden asumiseni Koillis-Italiassa vahvisti ABC-kantaani, sillä Friulissa, missä asuin, oli useita hienoja alkuperäisrypäleitä, joista valmistettiin hapokkaita ja puhtaan raikkaita valkoviinejä. Suomeen palattuani kaipasin niitä aina välillä – ja ostin hapokasta Chablis'ta. Yritin olla ajattelematta, että se oli valmistettu Chardonnay'sta.
Mutta sitten tuli tämän vuoden maaliskuu ja Vin Naturen ja Fine Wine Finlandin vuosittain järjestämät vuoden kiinnostavimmat viinimessut Helsingissä. Paikalla oli hillittömän mielenkiintoisia viinintekijöitä. Muun muassa Stéphane Tissot Ranskan Jurasta.
Ranskalainen viinilehti La Revue du vin de France antoi viime syksynä Tissot'n viinitilalle kolmannen tähden ja arvioi tilan kuuluvan Ranskan huippuviinitiloihin. Silti oli vähällä, etten maistanut tilan viinejä, koska yhdentoista viinin joukossa oli peräti neljä Chardonnay'ta.
Onneksi tuttu tuuppasi maistamaan.
Tissot on edennyt luomuviinintekijästä biodynaamiseksi ja se kertoo, että maaperä on hänen silmäteränsä. Tissot'n viinit ovat terroirviinejä.
Maistoin Chardonnay Les Bruyères 2008:aa, Chardonnay Les Graviers 2008:aa, Chardonnay Sursis 2009:ää ja Chardonnay Clos de la Tour de Curon 2007:ää. Jokaisen viinin kohdalla Tissot kertoi missä maaperässä rypäleet olivat kypsyneet: kalkkipitoisessa savimaassa tai louhikkoisessa kivikkomaassa, jossa savi on syvemmällä. Tai kalkkikivimaassa.
Puhtaat aromit, raikkaus ja mineraalisuus sekä hieno hapokkuus välittyi jokaisesta viinistä. Niin kuin olisi ollut siellä, maastossa.
Tuli ihan onnellinen olo.
Jouduin lopettamaan maistelun siihen. Niin teen, kun tuntuu, että tämän parempaa ei ole. Lähdin kotiin Juran maut suussani.
Ikävä kyllä Tissot'n viinejä ei saa Alkosta, ei edes tilausvalikoimasta.
Mutta pienen burgundilaisen viinitilan luonnollinen, eli alkuviini-Chardonnay löytyy Alkon tilausvalikoimasta. Tämä Jean-Paul Brunin Chardonnay tulee eteläisestä Beaujolaista.
Ei kannata uskoa Alkon tekstiä siitä. Tamminen, lopettaa Alko tämän viinin kuvauksen. Mutta Brunin Chardonnay ei ole tammea nähnytkään. Alkon kuvaus taitaa kertoa siitä, ettei ABC-liike vieläkään ole tarpeeton: tammen maku liitetään yhä Chardonnay'hin.