Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Noora Jussila
Tiukkaa tekee. Kioton ilmastosopimuksen jatkuminen vaikuttaa epävarmalta, arvioi ympäristöministeri Lehtomäki.
8.12.2010 9.21
Yhdeksi suurimmista puheenaiheista Cancúnin ilmastokokouksessa on noussut Kioton pöytäkirjan jatkokausi. Viime viikolla Japani ilmoitti, ettei se lähde mukaan Kioton pöytäkirjan mahdolliseen jatkoon.
Koska Kioton pöytäkirjan jatko ei kiinnosta teollisuusmaista ainakaan Yhdysvaltoja, Venäjää ja Kanadaa, kattaisi sopimus ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk) mukaan vain noin 20 prosenttia maailman päästöistä. EU:kaan ei Lehtomäen mukaan halua mukaan Kioton jatkoon, jos muissa asioissa ei edistytä.
”Sillä otettaisiin vain pienen pieni askel kohti kahden asteen tavoitetta. Itse ongelmaa sillä ei ratkaista. On aivan ehdottomasti päästävä liikkeelle kunnon harppauksin myös muilla sektoreilla”, Lehtomäki sanoi eilen tiistaina suomalaistoimittajille.
Ilmastoneuvottelujen puheenjohtajamaa Meksiko on halunnut, että ministerit eivät kokouksessa neuvottele, vaan ohjaavat neuvotteluja. Meksiko on pyytänyt myös kymmenen kehitys- ja teollisuusmaan ministeriä kartoittamaan keskenään yhteisiä näkemyksiä viideltä aihealueelta, eli pitkän aikavälin yhteisestä näkemyksestä, ilmastonmuutokseen sopeutumisesta, sen hillinnästä, rahoituksesta sekä Kioton pöytäkirjan jatkosta.
”Meksiko pinnistelee, jotta kaikki olisi mahdollisimman läpinäkyvää ja avointa. He vakuuttavat, että salaisia papereita, jotka yhtäkkiä yön pimeydestä putkahtavat ihmisten pöydille ei ole valmisteilla tai tulossa,
vaan kaikki tehdään täydellisesti virallisen neuvottelujärjestelmän puitteissa”, Lehtomäki sanoi.
ilmastoneuvottelut 
Tweet