Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Joustavaa kyykyttämistä

Mikael Ahlfors

Vikatikki-blogi.
Mikael Ahlfors

24.11.2010

Outi Moilala

Vuosikertomusten hypekieli on aivan oma lajinsa. Epäselvien kiertoilmaisujen moninaisuus ensin hämmästyttää ja lopulta turruttaa. Kokeilkaapa itse löytää vuosikertomuksista vaikka valmistusmaat. Korvista alkaa useamman päivän jälkeen tulla markkinointipuppaa.

Yritykset nimittävät itseään edelläkävijöiksi, kun haluavat osoittaa olevansa vastuullisempia kuin kilpailijat.

Sitten on niitä, joita voin kuvitella bisnesihmisten ajattelevan perässähiihtäjinä, mutta tuota sanaa ei tietenkään käytetä. Samat tehtaat vuodesta toiseen, toiminta on kaikkea muuta kuin dynaamista tai virtaviivaista.

Kumpi on vastuullisempi: Suuri kaupan alan yritys A, jolla on riskimaiden alihankkijatehtaissa ulkopuoliset riippumattomat tarkastukset, ja joka kilpailuttaa kehitysmaiden tehtaita ja hankkii ”joustavasti”?

Vai vanha vaatetehtaana aloittanut yritys B, jolla on samat baltialaiset tavarantoimittajatehtaat jo kymmenen vuotta? Ulkopuolisia tarkastuksia ei ole, mutta Riitta Suomesta on harva se viikko tehtailla ompelijoiden kanssa. Baltialaisilla ei ole työehtosopimusta.

Yritys B:n pitkät alihankkijasuhteet ovat plussaa, koska vain se mahdollistaa pitkäjänteisen vastuun kehittämisen. Tätä Puhtaat vaatteet -kampanja peräänkuuluttaa. Työehtosopimusten puuttuminen on helposti korjattavissa oleva miinus.

Suuresta kaupan alan yrityksestä A:sta ei kerrota (tai siellä ei tiedetä), onko ompelijoilla työehtosopimusta. Todennäköisesti ei ole, koska tehtaista suurin osa on riskimaissa, joissa järjestäytyminen on vaikeaa.

Omia tehtaita ei kannata myydä, vaikka ne olisivat riskimaissa. Kun paikalliset viranomaiset, järjestöt tai ay-liike tulevat ratsaamaan ne, omassa tehtaassa palkankorotukset ovat varmemmin menneet työntekijöille kuin jos kyseessä on alihankkija.

En osaa sanoa kumpi on vastuullisempi. Tätä se juuri on. B ei ole laittanut tikkua ristiin, mutta se ei onneksi ainakaan vielä toimi ”joustavasti”. A kuvittelee, että ulkopuoliset tarkastukset riittävät, ja se jatkaa tavarantoimittajien kilpailuttamista ja kyykyttämistä kuten ennenkin tai jopa tehostaa sitä.

Vastustan rankkauslistoja, koska rankattavat asiat ovat yhteismitattomia. Eikä tässä ollut esimerkiksi ympäristöasioista mitään. Ilmastovaikutuksetkin ovat osittain eri asia kuin muut ympäristövaikutukset.

Kirjoittaja on yritysten yhteiskuntavastuun parissa työskentelevä tutkija. Teksti edustaa kirjoittajan henkilökohtaista näkemystä.





Viite