Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
Tee-se-itse maanpuolustus. Kodin jätemetalli talteen, sulattoon ja raudaksi rajalle – ennen kuin kukkahattupäättäjät ajavat koko väkivaltakoneiston alas!
6.10.2010
Metallia kannattaa viedä kauemmaksikin kiertoon.
Nimimerkki ”Autoileva kierrättäjä” kysyy: Meiltä on matkaa lähimmälle metallinkierrätyspisteelle 10 kilometriä. Kannattaako sinne lähteä autolla viemään tölkkejä, vai hassaantuuko kierrätyssäästö auton päästöihin?
Eno vastaa: Viime vuosikymmenet ovat varmaan ihmiskunnan ensimmäiset – ja todennäköisesti viimeiset – ajat, jolloin metalleja on ollut haaskattavaksi asti. Vielä joskus 1970-luvulla meidänkin perällä kierteli kamasaksoja ostelemassa metalliromua ja myymässä antiikkiesineitä.
Nyt ollaan taas heräämässä siihen, että metalleja ei ole pallollamme loputtomiin hyödynnettäväksi. Tölkkimetalli alumiinia tosin on maankuoressa peräti kahdeksan prosenttia, mutta sen erottaminen vaatii paljon energiaa. Niinpä metallin kierrätys kannattaa.
Ja se kannattaa jopa niin paljon, että mainitsemasi autolenkin heittäminen tuottaa paljon vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin neitseellisen alumiinikilon tuottaminen.
Oletetaan, että viet kilon alumiinitölkkejä kiertoon keskivertoautolla, joka juo viisi litraa bensaa sadalla kilometrillä. 20 kilometrin lenkki kuluttaa siis litran bensaa, mistä seuraa 2,35 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Alumiinikilon tuottaminen aiheuttaa 11,9 kilon hiilidioksidipäästöt.
Kierrättämällä vältetään tästä 90 prosenttia, eli kaatopaikalle heitetty alumiinikilo vastaa 10,7 hiilidioksidikilon päästöjä.
Nyt kannattaisi alkaa ostella vanhoja kaatopaikkoja! Metalliromun esiinkaivaminen voi pian muuttua bisnekseksi.
Olen itsekin jo panostanut tähän: myyn navetantakuisen niittyni heti, kun ostaja löytyy. Se on varsinainen metallikaivos, kauppaan kuuluu muun muassa isäukon neljä traktoriprojektia Kekkosen ajalta.
Tweet