Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
1.6.2010
Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja, joka puraisee blogissaan päivänpolitiikkaa kerran viikossa.
Joskohan sitä nyt opittaisiin, etteivät eduskuntavaalit ole mitkään pääministerivaalit.
Ymmärrän kyllä politiikantoimittajia: jotenkin sitä pitää yrittää tehdä vaalit kansalaisille kiintoisiksi. Eihän iso osa suomalaisista edes tiedä, mitkä puolueet kuuluvat hallitukseen. Siltä pohjalta on aika vaikea rakentaa mediaseksikästä vaaliasetelmaa.
Presidentinvaalit jaksavat kiinnostaa juuri siksi, että henkilöistä on aatteita helpompi päättää tykkääkö vai ei. Presidentinvaalien henkilöityminen on luontevaa, vaikka niissäkin tapaa olla hieman rehellisyyden puutetta sen suhteen, mihin kaikkiin asioihin presidentti oikeasti voi vaikuttaa.
Mutta silmät käteen kaverit: maalla on pääministeri, joka ei alkujaan noussut asemaansa minkään pääministerivaalin kautta, vaan ihan vain siksi, ettei keskustan puoluekokouksessa sillä kertaa ollut heikäläisten mielestä parempaa tarjolla. Sama tilanne meillä on nyt.
Pääministeriä eivät valitse eduskuntavaalien äänestäjät.
Toki tapana on viime aikoina ollut, että ensimmäiseksi hallituksen kasaamista vaalien jälkeen saa koettaa suurimman puolueen puheenjohtaja. Niin ikään tapana on ollut siinä onnistua. Se ei kuitenkaan ole varmaa.
Varmaa ei ole myöskään se, että vaalien jälkeen tiedossa on suurin puolue. Tällä hetkellä suurimmalla eduskuntapuolueella eli Keskustalla on 51 kansanedustajaa. Toiseksi suurimmalla puolueella eli Kokoomuksella taas on – tatta da daa – 51 kansanedustajaa. Tosin kokoomus kasvoi matkan varrella, kiitos loikkari Forsiuksen.
Ei ole täysin mahdotonta ajatella, että myös vaalien jälkeen kaksi puoluetta olisivat samansuuruiset. Mitenkäs sitten suu pannaan? Silloin varmasti spekuloidaan sillä, kuka voitti ja kuka hävisi. Jos kasvaa pienestä vähän suuremmaksi, voittaa. Jos kasvaa suuresta vähän pienemmäksi, häviää, vaikka edelleen olisi isompi.
Monipuoluejärjestelmässä vaalituloksen luenta on monitulkintainen juttu. Jos etukäteen väitetään, että kyseessä olisi jonkinlainen yksinkertainen henkilövaali, tulee lopputuloksen selostaminen muutenkin usein pihalla oleville äänestäjille varsin vaikeaksi.
Unohdetaan siis tällä kertaa koko pääministerivaalihaihattelu. Ei siitä aikaisemminkaan ole mitään tullut.
Tweet