Speltticiabatta
21.9.2007 0.00
Saara Törmä
”Lisäarvoa! Suomen maatalouden tulee keskittää voimavaransa luomutuotantoon ja erikoisten kasvien, kuten speltin viljelyyn. Luomusta saa ulkomailla hyvän hinnan, ja kysyntä kasvaa jatkuvasti.”
20 suurta sämpylää
- 7 ½ dl vettä
- 2 dl maustamatonta luomujogurttia
- 35 g hiivaa
- 1 ½ rkl suolaa
- ½ dl rypsiöljyä
- 10 dl puolikarkeita spelttijauhoja
- 12 dl luomuvehnäjauhoja
- Aloita leivän valmistus edellisenä iltana. Mittaa suureen kulhoon kylmä vesi ja jogurtti. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola ja öljy.
- Lisää jauhot vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
- Peitä kulho kannella tai muovikelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin, vähintään 8 tunniksi.
- Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle. Ole helläkätinen, jotta ilmakuplat eivät rikkoontuisi. Ripottele taikinan pintaan jauhoja.
- Paina taikina suurella, terävällä veitsellä kahtia. Painele kumpikin taikinapuolikas kymmeneen, pitkulaiseen palaan.
- Nostele palat leivinpaperoiduille uunipelleille ja peitä liinoilla.
- Anna sämpylöiden kohota 45 minuuttia. Kuumenna tällä välin uuni 250 asteeseen.
- Paista yhtä pellillistä kerrallaan noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat ruskistuneet.