Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
1.2.2010 12.03
Merkittävimmät maat ilmoittivat suunnittelemansa päästövähennykset eiliseen takarajaan mennessä. Menettelystä sovittiin Kööpenhaminan ilmastokokouksessa viime joulukuussa.
Monien voimakkaasti kasvavien talouksien kohdalla kyse ei kuitenkaan ole varsinaista vähennyksistä, vaan kasvun rajoittamisesta. Esimerkiksi Kiina lupaa pienentää hiili-intensiteettiään 40–45 prosenttia. Hiili-intensiteetillä tarkoitetaan bruttokansantuotteen ja kasvihuonekaasupäästöjen suhdetta.
Kiinan päästöjen todellinen kehitys on siis sidottu voimakkaasti talouskasvuun. Yhdysvaltalainen Climate Action Network on arvioinut Columbian yliopiston tekemien bkt-ennusteiden perusteella, että Kiinan nyt annetun lupauksen perusteella päästöt kasvavat 15–203 prosenttia vuoteen 2020 mennessä vuoteen 1990 verrattuna.
Muiden merkittävien maiden lupaukset vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi EU lupaa vähentää päästöjään viidenneksellä ja Japani neljänneksellä. Yhdysvallat puolestaan lupaa vähentää päästöjään vajaat neljä prosenttia.
Intia lupasi Kiinan tavoin vähentää päästöjään suhteessa talouskasvuun. Sen hiili-intensiteetti pienenisi 20–25 prosenttia.
Muun muassa Brasilia, Etelä-Afrikka ja Etelä-Korea puolestaan vähentävät päästöjään suhteessa normaalin kasvu-uraan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että niiden päästöt tulevat kasvamaan jopa kymmenillä prosenteilla.
Ilmastotutkijoiden mukaan teollisuusmaiden tulee vähentää päästöjään 25–40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, jotta ilmastonlämpeneminen jää alle kahteen asteeseen ja vakavimmilta seurauksilta vältytään.
Nyt annetuista lupauksista ainoastaan Japanin 25 prosenttia ja Norjan 30–40 prosenttia alittavat tämän rajan. Lisäksi EU-maista ainakin Saksa on luvannut vähentää päästöjään enemmän kuin unioinin yhteinen linja edellyttää.
Juttua on päivitetty 2.2. klo 8.43. Tosin kuin jutussa alunperin sanottiin "valtaosa maailman maista" ei ole ilmoittanut päästövähennyksiään YK:lle. Ainoastaan 55 maata (hieman vajaasta 200:sta) toimitti ilmoituksensa YK:lle määräaikaan mennessä. Tosin näiden maiden yhteenlaskettu osuus globaaleista päästöistä on peräti 78 prosenttia.
ilmastoneuvottelut 
Tweet