Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
21.8.2009
Nyt kun paperiteollisuus on kriisissä, Suomessa on pantu suuria toiveita puupohjaisiin biopolttoaineisiin. Esimerkiksi valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) on toivonut niistä uutta Nokiaa. Suomesta onkin nopeasti tulossa maailman johtava valtio yhden puulajin energiakäytössä. Se ei kuitenkaan ole mänty eikä kuusi – vaan öljypalmu.
Kun Neste Oilin Singaporen ja Rotterdamin biojalostamot valmistuvat 2011, yhtiö näyttää nousevan maailman suurimmaksi palmuöljyn käyttäjäksi. Greenpeacen laskujen mukaan laitokset vaativat Uudenmaan läänin verran öljypalmuviljelyksiä.
Suomessa ei vielä ole herätty siihen, millaisen kansainvälisen huomion kohteeksi valtio-omisteinen Neste Oil – ja sen myötä koko Suomi – on joutumassa. Palmuöljy on hyvin kiistanalainen raaka-aine, sillä se on yhteydessä Kaakkois-Aasian sademetsien nopeaan tuhoutumiseen. Yhteydet ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin selvät.
Palmuöljy ei ole Neste Oilin mainosten mukaista vihreää ihmebensaa, mutta se ei myöskään ole suurin syy Indonesian sademetsien tuhoutumiseen, kuten Greenpeace väittää. Suurin syy ovat laittomat hakkuut ja puun salakauppa.
Neste Oil on yrittänyt ratkaista ongelmia rationaalisesti kuin suomalainen insinööri. Se on tehnyt paljon työtä varmistaakseen käyttämänsä palmuöljyn kestävyyden ja edistänyt palmuöljyn sertifiointia ja vastuullista viljelyä niin paljon, että yhtiön vaikutus sademetsien säilymiseen saattaa olla jopa myönteinen.
Samalla myös ympäristöjärjestöt ovat oikeassa. Liikennepolttoaineiden kasvattaminen pelloilla ei ole pidemmän päälle kestävää. Maailma ei riitä sellaiseen.
Siirtymävaiheen ratkaisuna ja uuden bioteknologian harjoitteluna pienimuotoinen palmuöljyn käyttö voi olla perusteltua. Mutta sen tilalle on löydettävä nopeasti uusia ja kestävämpiä raaka-aineita, kuten erilaisia biojätteitä ja leviä. Samalla on välttämätöntä vähentää ja tehostaa energiankäyttöä. Se on ylivoimaisesti halvin tapa korvata öljyä.
Tweet