Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Huussi

20.7.2009

Laura Rantanen

Käyttäjän Laura Rantanen kuva

Blogissa eletään kesän ajan vihertävää elämää Turun saaristossa. Kirjoittaja on 30-vuotias tietokirjailija ja toimittaja, jolta ilmestyi keväällä kirja Matkaopas mökille.

Lisää ekomökkeilyä löydät täältä.

Ennen kuin muutin kokonaan maalle, harrastin vimmaisesti talvimökkeilyä. Eräänä runsaslumisena aamuna havahduin naapurimökiltä kuuluvaan metalliseen ääneen. Kilkatus toistui säännöllisenä, enkä voinut olla menemättä katsomaan mitä tapahtui. Naapurimökit ovat nimittäin yleensä talvisin täysin asumattomia. Joku eläinkö siellä metelöi metallisesti?

Kilke paikallistui naapurin huussiin. Juuri kun ehdin tonttien rajalla olevan kaivon kohdalle huussista tuli ulos hämmentynyt mies kädessään työkaluja. Olisi pitänyt kuulemma tyhjentää huussi ajallaan. Jätösten jäädyttyä pöntön tyhjennyksen joutui tekemään pala kerrallaan.

Kun kesämökistä loihditaan ekomökkiä, on puhuttava väistämättä jätöksistä. Kuivakäymälä on ehdottomasti suositeltavin käymäläratkaisu. Kuivakäymälän valintaan ja hoitoon kannattaa perehtyä hyvin. Valinnassa on syytä kiinnittää huomiota siihen, että käymälä on helppo tyhjentää ja pitää puhtaana. Myös käymäläjätteen käsittely on hyvä miettiä valmiiksi.

Nykyään kuivahuusseissa on varaa valita. On polttokäymälää, pakastavaa ja paketoivaa. Perinteinen huussi ja kompostikäymälä ovat kuitenkin yleisimmät käytössä olevat käymälätyypit.

Kompostikäymälät ovat yleistymässä mökillä ja sehän passaa innokkaille mökkipuutarhureille. Omat jätöksensä voi käyttää kompostoinnin jälkeen multana kukkapenkin lannoittamiseen. Kompostikäymälässä voi kompostoida myös pieniä määriä ruuantähteitä.

Joka käynnin jälkeen jätteen päälle lisätään peiteainetta, joka sitoo kosteutta ja pitää jätteen ilmavana. Hyvin hoidettu kompostikäymälä ei haise. Viskaa jätöstesi päälle turpeen lisäksi kuiviketta kuten lehtiä, kuivaa ruohoa, kuoriketta tai haketta. Sopiva sekoitussuhde on puolet turvetta ja puolet oksahaketta. Älä käytä kalkkia, joka heikentää jätteiden kompostoitumista.

Ulos sijoitettavan kompostikäymälän voi rakentaa itse tai ostaa kaupasta. Myös vanhan puuceen voi helposti muuttaa kompostikäymäläksi.

Huussia rakentaessasi mieti jo etukäteen niitä kertoja, kun haluat ehkä mökkeillä ekomökilläsi talvipakkasilla. Huussin istuinaukon reunat voi reunustaa vaikka styroksilla, jotta pylly ei palele kylmälläkään ja istuminen on mukavampaa. Etenkin jos muistaa tyhjentää ulosteastian ajallaan.





Viite