Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

päästöä. Lihansyönti on ilmastosynti. SXC

päästöä. Lihansyönti on ilmastosynti.

Suomalaisten ruoka kaipaa vihertämistä

18.12.2008 11.18

Vihreä Lanka

Ympäristö- ja eläinsuojelujärjestöt vetoavat suomalaisiin ympäristöystävällisemmän ruuan puolesta. Järjestöt ovat laatineet kymmenen teesiä hyvän ruuan puolesta.

Ravinnosta aiheutuu noin neljännes Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.

Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Leo Stranius sanoo, että ruuan ympäristöystävällisyys riippuu monesta seikasta.

”Ostatko luomua ja vältätkö ylipakattuja tuotteita? Hyvä niin, mutta ruokasi ilmastokuormitukseen vaikuttaa yllättävän paljon myös se, miten kuljet kauppamatkasi ja valmistat ruokasi”, Stranius sanoo.

Hän muistuttaa, että usein eniten vaikutusta on sillä, pistääkö suuhunsa lihaa ja juustoa vai kasvispohjaisia ruokia.

Kymmenen teesiä hyvän ruuan puolesta ovat allekirjoittaneet Animalia, Elävä Maa, Greenpeace, Luonto-Liitto, Maan ystävät, SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Vegaaniliitto.

Kuusi teesiä hyvän ruuan puolesta

  • Luomu saatava vallitsevaksi viljelytavaksi
  • Ylikalastus ja kalankasvatuksen päästöt laitettava kuriin
  • Elintarvikkeiden kuljetus, jalostus ja varastointi saatava ekotehokkaiksi
  • Pakkaukset suunniteltava vähän kuormittaviksi ja niihin saatava merkinnät tuotteen ympäristövaikutuksista
  • Kaupat taajamissa oltava jalankulkumatkan päässä ja tarjolla oltava kestäviä vaihtoehtoja
  • Ympäristöystävällinen ruuan valmistus ja säilytys kunniaan

Neljä teesiä tavoitteiden saavuttamiseksi

  • Maataloustuet on laitettava ympäristö- ja eläinystävälliseen ruuantuotantoon
  • On luotava ohjauskeinoja, jotka suuntaavat kulutuksen ympäristö- ja eläinystävälliseen ruokaan
  • Julkisten ruokahankintojen ehdoksi on asetettava ympäristöystävällisyys
  • On lisättävä tutkimusta ja aktiivista tiedon levitystä ympäristöystävällisestä ruuasta

ruoka 




Viite