Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
27.11.2008 15.26
Jostain on aloitettava, me suosittelemme tätä tietä. Tervemenoa!
Sammuta jouluvalot päivän valon ajaksi ja mennessäsi nukkumaan. Käytä pitkäkestoisia ja vähän sähköä kuluttavia LED-valosarjoja. Jos valoissasi on ajastin, käytä sitä.
Älä osta turhaa tavaraa joululahjaksi. Anna läheisellesi hieronta, kutsu illalliselle luoksesi, lahjakortti kasvohoitoon, kutomasi villasukat tai antikvaarista löytämäsi harvinaisuus.
Kääri lahja jo kertaalleen käytettyyn lahjapaperiin tai aikakauslehden sivuihin. Sovi perheesi ja ystäviesi kesken, että ostatte kukin vain yhteisessä ringissä vain yhden lahjan, sinä äidille, äiti siskolle, sisko veljelle...
Askartele joulukoristeet itse. Maalaa metsästä keräilemäsi kävyt ja asettele ikkunalaudalle, koristele kuusi leipomillasi pipareilla. Tee lapsille kestojoulukalenteri, josta löytyy joka päivälle uusi leikki.
Lähetä tuttavillesi joulutervehdys sähköpostitse tai tekstiviestillä. Toivota joulua persoonallisesti lähettämällä itse ottamasi kuva sähköpostisi mukana tai käytä netistä löytyviä valmiskortteja.
Älä hanki kotiisi joulukuusta, vaan valitse pihalta tai lähimetsästä puu ja koristele se talven eläimille. Ripusta oksille talipalloja talven eläimille. Tai ehdota taloyhtiölle, että hommaatte yhteisen puun pihalle.
Jos haluat joulukuusen kotiisi, hanki pieni istutettu kuusi. Joulun jälkeen voit siirtää sen parvekkeelle tai kuistille odottamaan seuraavaa vuotta. Jos ostat leikatun kuusen, suosi lähellä kasvatettuja kotimaisia kuusia. Pyhien jälkeen polta joulupuu takassa tai kanna kuusesi kekoon kuntasi kuusikeräyksessä.
Käytä julkisia liikennevälineitä tai kimppakyytiä matkatessasi muualle joulunviettoon. Jos haluat erilaisen joulun ulkomailla, matkusta junalla, älä lentokoneella. Saat kotiisi eksoottisen joulun esimerkiksi valmistamalla italialaisia jouluruokia tai hiljentymällä jouluaattona ortodoksikirkon jumalanpalveluksessa.
Luo joulun lämpö polttamalla biohajoavasta materiaalista tai kierrätetystä steariinista valmistettuja ekokynttilöitä. Tee jää- ja lumilyhtyjä pihallesi tai läheisesi haudalle. Vältä kertakäyttöisiä hautakynttilöitä. Lajittele tuikkujen metallikuoret pienmetallikeräykseen.
Älä lämmitä sähkösaunaa liian lämpimäksi, 70–80 astetta riittää. Älä pidä saunaa lämpimänä tuntitolkulla, vaan saunokaa koko joulunviettopoppoo kerralla. Joulusauna on yksi suurimpia sähkönkulutuspiikkien aiheuttajia Suomessa.
Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisähaasteita.
Älä sytytä lainkaan jouluvaloja tai kynttilöitä. Sammuta telkkari ja radio. Rentoudu harvinaisessa hiljaisuudessa ja rauhoittavassa pimeässä. Tai jos lunta on, nauti lumen tuomasta valkeudesta.
Unohda krääsä ja ylensyöminen ja anna aikaa tarvitseville. Selvitä paikallisilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä, voisitko viettää joulun esimerkiksi auttamalla vähäosaisten joulujuhlan järjestelyissä.