Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Natalia Baer
Valo piristää. Pimeys on helppo karkottaa valoilla, mutta se kannattaa tehdä ilmastoystävällisesti.
23.11.2007 15.50
Led-valot ovat energiapihin valinta jouluvalaistukseen.
Jouluvalot piristävät pimeitä iltoja, mutta valoja ostaessa ja asentaessa kannattaa pitää järki kädessä. Useamman metrin pituinen koristevalokaapeli saattaa kuluttaa energiaa saman verran kuin televisio.
Jos kotia koristaa muutamalla valokaapelilla itsenäisyyspäivästä hiihtolomaan, lasku voi nousta kymmeniin euroihin.
Led-valosarjaa ja ajastinkytkintä käyttämällä kulut saa pidettyä muutamassa eurossa.
”Ledisarjat ovat hyvä valinta jouluvalaistukseen. Lisäksi ledit tykkäävät pakkasesta ja palavat kylmässä kirkkaammin. Jouluvaloja ostaessa kannattaa aina tarkistaa pakkauksesta laitteen vaatima teho”, kertoo Suomen valoteknillisen seuran toimitusjohtaja Heikki Härkönen.
Ledisarjoja voi ostaa hyvin varustetuista tavarataloista. Niin led- kuin muidenkin koristevalopakkauksien kyljessä kerrotut wattilukemat ovat suoraan verrannollisia laitteen sähkönkulutukseen. Sähköturvallisuuden kannalta on myös syytä varmistaa soveltuuko laite ulkokäyttöön.
Myös kodin muuta valaistusta kannattaa miettiä. Härkönen antaa kolme ekovinkkiä: joustava valaistus, järkevä valojen käyttö ja energiansäästölamput.
”On tärkeää, että valaistus mukautuu erilaisiin tarpeisiin”, hän sanoo.
Hänen mukaansa valoa kannattaa käyttää vain sen verran kuin tarvitsee: toisinaan riittää pelkkä himmeä tunnelmavalaistus, mutta esimerkiksi palapeliä kootessa on syytä huolehtia, että valoa on riittävästi. Härkösen mukaan valon voimakkuuden lisäksi kannattaa ottaa huomioon myös sen suunta ja mahdolliset heijastumat.
”Halvin keino vähentää sähkönkulutusta on lopettaa tyhjien tilojen valaiseminen”, Härkönen jatkaa.
Energiansäästölamput ovat vihdoin päässeet monista perisynneistään. Uudet laadukkaat energiansäästölamput syttyvät nopeasti ja kestävät aiempaa paremmin toistuvaa sytyttämistä ja sammuttamista. Lisäksi markkinoille on tullut malleja, jotka soveltuvat himmenninkäyttöön ja pakkaseen.
”Valitettavasti standardit ovat hieman harhaanjohtavia. Vaikka 11 watin energiansäästölampun väitetään vastaavan 60 watin hehkulampun valaisutehoa, tarvitaan todellisuudessa 15 watin energiansäästölamppu”, Härkönen kertoo.
Kiistaa on herättänyt myös hehkulamppujen lämmittävä vaikutus. Menetetäänkö energiansäästölampuilla saavutettu säästö lämmityskuluissa?
”Taloissa, joissa on sähkölämmitys, hehkulamppujen tuottama energia voi olla hyödyksi teoriassa, mutta käytännössä vaikutus on epätodennäköinen. Muiden lämmitysmuotojen osalta jaarittelun voi unohtaa: hehkulamppujen käyttö ei vaikuta lämmitykseen.”
Energiansäästölamppu. Loistelamppu ei lämpene hehkulampun tavoin ja säästää siksi energiaa. Tekniikka on kehittynyt, ja lamppujen käyttökelpoisuus parantunut viime vuosina. Energiansäästölamppu palaa noin 6 000–15 000 tuntia.
Halogeenilamppu. Halogeeni tuottaa lämpöä siinä missä hehkulamppukin, mutta sen korvaaminen energialampulla on hankalampaa, sillä halogeenilamput ovat parhaimmillaan kohdevalaisimina. Halogeenilamppu palaa noin 2 000–6 000 tuntia.
Hehkulamppu. Suurin osa hehkulampun energiasta muuttuu lämmöksi. Hehkulamppu kuluttaa tuotettuun valoon nähden noin neljä kertaa enemmän sähköä kuin energiansäästölamppu. Hehkulamppu palaa noin 1 000 tuntia.
Led-valot. Ledit ovat tulevaisuuden energiapihiä teknologiaa. Nykyisellään ledit soveltuvat sisutuskäytössä korostamiseen, koristeeksi tai tunnelmavaloksi. Päävalaisimiksi ledit ovat vielä liian kalliita. Ledit palavat kirkkaasti noin 10 000–20 000 tuntia.
Tweet