Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Päivitä maailmankuvasi!

Mikael Ahlfors

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista. Mikael Ahlfors

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista.

20.8.2008

Terhi Brusin

Perinteisessä taloustieteellisessä ajattelussa ympäristö on ollut ilmainen ja vapaasti saatavilla oleva hyödyke, jota on voinut käyttää hyväkseen miten haluaa.

Ajattelu on peräisin Adam Smithin ja David Ricardon ajalta, jolloin maapallolla eli vain miljardi ihmistä, höyrykone oli juuri keksitty ja luonto nähtiin rajattomana rikkauksien lähteenä.

Nyt, runsaat 200 vuotta myöhemmin, meitä on täällä yli kuusi kertaa enemmän, luonnonvaroista on kulutettu surutta iso osa ja maan päällä, pohjavesissä ja ilmakehässä alkaa tulla raja vastaan jätteiden suhteen.

Eikö siinä olisi jo tarpeeksi syytä korjata talouden ja lainsäädännön perustana olevaa maailmankuvaa lähemmäksi tämän päivän todellisuutta?

Rajattomien mahdollisuuksien ajalta on peräisin myös käsitys siitä, että talouden pitää kasvaa ja kasvaa. Tänä päivänä on hyvin selvästi nähtävillä, ettei talouskasvu ilman mitään rajaa ole mitenkään mahdollista.

Paul Hawken, Amory B. Lovins ja L. Hunter Lovins esittävät kymmenen vuoden takaisessa, mutta edelleen erittäin lukemisen arvoisessa kirjassaan Natural Capitalism kielikuvan ympäristöstä kuorena, joka pitää sisällään ja elossa kaiken inhimillisen elämän talous mukaan luettuna. Kuoren sisällä kasvulla on rajat.

Kun katselin kesäkuisena lomapäivänä junan ikkunasta vehmautta uhkuvaa Suomea, tuli mieleen, että näissä maisemissa on varmasti helppo kuvitella, ettei maapallolla ole pulaa tilasta eikä mistään muustakaan.

Jossain muualla rajat on helpompi nähdä. Muistin HSBC-pankin viime vuonna julkaiseman tutkimuksen, jonka mukaan 60 prosenttia intialaisista piti ilmastonmuutosta yhtenä tärkeimmistä elämäänsä vaikuttavista asioista ja oli valmis muuttamaan omia elintapojaan sen vuoksi.

Saksassa, Ranskassa tai Britanniassa osuus oli selvästi pienempi, vaikka juuri teollisuusmaat ovat ilmastonmuutoksen aiheuttaneet.

Lyhin keksimäni määritelmä vihreälle taloudelle onkin: talous, joka tunnustaa maapallon sietokyvyn rajat ja toimii sen mukaisesti.

Kirjoittaja on ympäristöasioihin erikoistunut vapaa toimittaja, joka asuu Berliinissä. Lisää Brusinin blogitekstejä löydät täältä.





Viite