Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Apulaisprofessori Lena Näre toivoo, että poliittiset päättäjät tutustuisivat yliopistojen työhön ja näkisivät, kuinka paljon työajasta menee kaikkeen muuhun kuin pääasiaan.Iiro Törmä

Apulaisprofessori Lena Näre toivoo, että poliittiset päättäjät tutustuisivat yliopistojen työhön ja näkisivät, kuinka paljon työajasta menee kaikkeen muuhun kuin pääasiaan.

”Kopiokoneen korjaus professorin palkalla ei ole tehostamista”

8.11.2019 15.30

Jenni Leukumaavaara

Lena Näre

  • Helsingin yliopiston sosiologian apulaisprofessori, samassa tehtävässä myös 2015
  • Tutkii maahanmuuttoa ja pakolaisuutta, globalisoituvaa vanhusten ja lasten hoivaa ja prekaaria työtä

Vihreä Lanka haastatteli 2015 kolmea Helsingin yliopiston tutkijaa ja kysyi heiltä, miten leikkaukset vaikuttivat heidän töihinsä. Nyt tavoitimme samat tutkijat uudelleen.


”Olen yhä yliopistolla apulaisprofessorina. Teen samoja asioita kuin neljä vuotta sitten: johdan hankkeita, tutkin, haen rahoitusta, opetan ja ohjaan opiskelijoita.

Vuoden 2015 leikkauksissa yliopisto vähensi väkeä etenkin hallinnosta. Tarkoituksena oli tehostaa toimintaa. Mielestäni ei ole tehostamista, jos yhä isompi osa työajastani menee siihen, että lähetän opiskelijoiden arvosanoja rekisteriin ja korjaan kopiokonetta apulaisprofessorin palkalla.

Uudessa hallintomallissa opettajilla on yhä enemmän hallinnollista vastuuta koulutusohjelmista. Kun vakituinen henkilökunta on kiinni hallinnossa, he saavat ihan perustellusti vapautusta opetuksesta.

Se kuitenkin tarkoittaa, että joudumme turvautumaan opetuksessa sijaisiin.


Hallituksen lupaukset indeksijäädytyksen lopettamisesta ja lisärahoituksesta ovat hyvä uutinen, mutta se ei missään tapauksessa riitä. Tarvitsemme reilusti panostuksia korkeakoulutukseen.

Vaikka seuraukset tulevat hieman viipeellä, leikkaukset näkyvät jo tuloksissa ja heikentyneinä sijoituksina rankingeissa.

On turha edellyttää, että Suomi pystyisi kilpailemaan muiden Pohjoismaiden, Euroopan tai muiden yliopistojen kanssa tutkimuksen ja korkeakoulutuksen laadussa ja tasossa, jos resursseista ei pidetä huolta.


Meidän pitäisi pystyä keskittymään tutkimukseen ja tutkimuspohjaiseen opetukseen. Se on tärkeää siksikin, että voimme toteuttaa kolmatta tehtäväämme ja tuottaa tutkimustuloksia, joista mahdollisesti on hyötyä poliittiselle päätöksenteolle.

Meidän pitäisi tehdä huippututkimusta. Se tekisi tästä kiinnostavan paikan myös ulkopuolisille kollegoille ja opiskelijoille.”

Lena Näre

  • Helsingin yliopiston sosiologian apulaisprofessori, samassa tehtävässä myös 2015
  • Tutkii maahanmuuttoa ja pakolaisuutta, globalisoituvaa vanhusten ja lasten hoivaa ja prekaaria työtä

yliopistot  koulutussäästöt  koulutuspolitiikka 




Viite