Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
23.10.2019
Vihreiden päätös lakkauttaa Vihreä Lanka heikentää vapaata tiedonvälitystä Suomessa. Se on osa suurempaa kehitystä, joka kaventaa huolestuttavasti journalismia.
Kaupallinen media on menettänyt tulojaan, minkä seurauksena viime vuosikymmenen aikana useampi kuin joka viides toimittaja on saanut lähteä. Lukijoille kehitys näkyy siinä, että lehtiä on lakkautettu, samat uutisjutut julkaistaan yhä useammassa paikassa ja lehdet harventavat ilmestymiskertojaan.
Samaan aikaan järjestöt, muutkin kuin vihreät, luopuvat jäsenlehdistään.
Esimerkiksi ylioppilaskunnat ja ammattiyhdistysliike ovat leikanneet lehdistään, ja kirkossa on sama uhka.
Puolueissa on tapana että vaalitappion myötä puoluelehdestä leikataan, mutta vaalivoitto ei tuo lisärahaa.
Lukeminen, katseltava ja kuunneltava eivät lopu, vaikka toimittajat saavat kenkää. Maailma on täynnä perehtyneiden harrastajien podcasteja, tubekanavia ja blogeja. Osa niistä tekee yhtä laadukasta sisältöä kuin vakiintunut journalismi ja pyrkii tinkimättä totuuteen, vaikkei journalistin ohjeisiin muodollisesti olisikaan sitoutunut.
Silti on kansalaisen etu, että yhteiskunnassa on toimittajia. Toimittajat käyttävät kerryttämänsä asiantuntemuksen ja työaikansa siihen, että he ovat silmät ja korvat vallan väärinkäytöksiä vastaan. Kansalaisten on mahdoton tehdä valistuneita päätöksiä, elleivät he tiedä mitä tapahtuu.
Kun toimittajia irtisanotaan, silmiä ja korvia on vähemmän. Sen sijaan kuiskailevia suita on nykyään entistä enemmän. Viestinnästä on tullut yhä tärkeämpi osa liiketoimintaa ja politiikkaa.
Viestintäosastoja vahvistetaan ja viestintätoimistot värväävät poliitikkoja ja toimittajia. Osa heistä välittää niissäkin hommissa tärkeää asiaa kansalaisille. Mutta vallan väärinkäytökset eivät viestintätoimistoja kiinnosta. Sen sijaan oma sanoma halutaan läpi.
Viestinnän ja journalismin välillä onkin oleellinen ero. Vihreän Lanka lähtee lukijoiden oikeudesta tietää. Journalismin asiakas ovat lukijat.
Viestinnän asiakas on lähettäjä. Niinpä ne tahot, joilla on rahaa, saavat sanomansa entistä paremmin julki. Lukijat saavat kuulla niiden viestejä.
Vihreä Lanka on yhtä vanha kuin vihreä liike ja vanhempi kuin Vihreä Liitto. Lehden 36-vuotisen historian aikana sille on kertynyt syvää asiantuntemusta erityisesti luonnonsuojelu-, ilmasto-, ihmisoikeus- ja tasa-arvopolitiikasta.
Näiden aihepiirien seuraaminen jää Suomessa ensi vuoden alusta yhtä omistautunutta toimitusta vähemmälle. Se on sääli, kun lähivuosina kansalaisia varmasti kiinnostaa esimerkiksi, miten Suomi muuttuu hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.
Mutta mikään määrä minun harmiani ei pelasta Vihreää Lankaa. Puolueet saavat nykyään käyttää puoluetuen parhaaksi katsomallaan tavalla ja vihreiden puoluehallitus on päätynyt tähän ratkaisuun.
Jos suomalaisen journalismin kaventaminen harmittaa sinuakin, tuohtumuksesta voi tehdä muutosvoiman näin:
media  Vihreät  puolueet  puoluetuki  puoluelehdet  journalismi 
Tweet