Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
11.10.2019
Kysyin viime viikolla blogissani, eivätkö köyhyyskirjoituskilpailun järjestäjät tiedä, miten vaikeaa köyhän on ottaa vastaan rahaa. Kyllä he tietävät!
Tässä vastaus, joka tuli kahdelta köyhyystutkijalta Anna-Maria Isolalta ja Eeva-Maria Grekulalta:
”Järjestäjinä ja köyhyyttä tutkineina ihmisinä olemme erittäin tietoisia siitä, että palkintosumma voi aiheuttaa hankaluuksia.
Kilpailua järjestävissä, ja sitä tukevissa tahoissa on köyhyyttä omakohtaisesti kokeneita. Asiasta on keskusteltu muun muassa Kuka kuuntelee köyhää -ryhmässä.
Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti, ja kannustamme kertomaan, jos palkintorahan vastaanottamisen kanssa on joku tällainen hankaluus.
Olemme pohtineet mahdollisia ratkaisuja, mutta koska ihmisten tilanteet ovat erilaisia, näitä mietitään sitten tarvittaessa yhdessä palkinnon saajan kanssa. On myös paljon köyhyyttä kokevia, joille palkintosumman vastaanottamisesta ei koituisi mitään pulmia.
Palkintosummaa ei myöskään ole pakko vastaanottaa, vaikka sellainen omalle kohdalle osuisikin.”
Vastaus on tyydyttävä. Koska ihmisten rahatilanteet ovat moninaiset, tällaiseen ei ole yhtä ratkaisua.
Toimeentulotukisysteemiä tuntemattomille tiedoksi: Toimeentulotuki on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kerta kaikkiaan pysy hengissä muilla tuloilla. Sitä maksetaan aina vain tasan se summa, joka on ihan pakko.
Jos toimeentulotuen saaja saa mistä tahansa vaikka satasen, se vähennetään suoraan toimeentulotuesta. Jos siis toimeentulotuen saaja saisi yhtäkkiä palkintona viisisataa euroa, toimeentulotuesta miinustettaisiin viisisataa euroa.
Jos taas saa muita tukia – työmarkkinatukea tai eläkettä – systeemit toimivat toisin. Siksi ei oleyhtä keinoa, jolla tämän voisi ratkaista.
Kiitos vastauksesta järjestäjille.
Ja muille: vielä on muutama päivä aikaa lähettää oma kirjoitus! Lyhyetkin ovat arvokkaita. Minulla on ollut ajatuksena, että voisin lähettää ostoslistan. Se nimittäin kertoo monesti aika paljon arkipäivän köyhyydestä. Tämän idean saa varastaa, olkaa hyvät!
köyhyys  köyhyystutkimus 
Tweet