Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia (Flickr)
Kiivasta kommentointia. Pääministeri Antti Rinteen mukaan hallituksesta ei ole tehty irtiottoja vaan kyse on mielipiteiden kirjosta.
7.8.2019 13.11
Suomi ei järjestä ilmastohuippukokousta EU-puheenjohtajuuskautensa aikana, vaikka asiasta on kirjaus hallitusohjelmassa.
”Totesimme hallituksen aloittaessa, että puheenjohtajakauteen ei mahdu huippukokousta. Emme saa päämiehiä paikan päälle sillä tavalla kuin huippukokousnimike edellyttää”, pääministeri Antti Rinne (sd) sanoo Vihreälle Langalle.
Rinne puhui politiikan toimittajille pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä keskiviikkona.
Rinteen mukaan huippukokouksen sijaan järjestetään ”merkittävä tapahtuma”, jossa on mukana sidosryhmiä ja todennäköisesti ainakin osa eurooppalaisista valtionpäämiehistä. Rinne kuvaili tapahtumaa parin päivän seminaariksi.
Rinne korosti, että Suomi aikoo joka tapauksessa pitää ilmastoasiaa vahvasti esillä puheenjohtajuutensa aikana.
”Tulemme myös YK:n ilmastohuippukokouksen yhteydessä nostamaan eurooppalaista näkökulmaa esiin.”
YK:n ilmastohuippukokous järjestetään 23. syyskuuta New Yorkissa.
Ilmastoasiat ja erityisesti metsäpolitiikka ovat hiertäneet hallituksen alkutaivalta.
Etenkin keskusta ja vihreät ovat olleet otsikoissa esimerkiksi hakkuumääristä, hiilinieluista ja kaivoksista.
Esimerkiksi eilen tiistaina ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk) haukkui hallituskumppanien ilmastopolitiikkaa ”ilmastovouhotukseksi, joka on karmeinta populismia” ja vaati hakkuumäärien lisäämistä.
Rinne kuvaili hallituksen jäsenten väittelyjä mielipiteiden kirjoksi.
”En kutsuisi niitä irtiotoiksi vaan erilaisten mielipiteiden kirjoksi. Jännitteet tunnistettiin jo hallitusneuvotteluissa. Meillä on metsäpolitiikassa tiettyjä asioita, jotka täytyy klaarata porukalla kuntoon. Minulla ei ole mitään epäselvyyttä siitä, etteikö nämä asiat tulisi kuntoon. Hallitus tulee yhtenäisesti tekemään metsä- ja ilmastopolitiikkaa Suomessa.”
Myös turpeen käytöstä ja turvepeltojen raivaamisesta on hallituksen sisällä jännitteitä. Kansallisen ilmastopaneelin johtaja Markku Ollikainen sanoi Helsingin Sanomille keskiviikkona olevansa pettynyt siihen, ettei hallitusohjelmaan ole kirjattu turvepeltojen raivaamisen kieltoa.
Suopellot ja suometsät sitovat tehokkaasti hiiltä ja ovat siten tärkeitä hiilinieluja.
”Hallitusohjelmaan on kirjattu, että pyrimme vähentämään lietelannan käyttöä pelloilla. Se vaikuttaa myös turvepeltojen raivaamiseen sillä tavalla, että ei ole tarvetta peltopinta-alaa sitä varten lisätä, että lantaa saataisiin levitettyä pelloille”, Rinne vastasi kysymykseen siitä, pitäisikö kielto ilmastosyistä toteuttaa.
Hänen mukaansa maanviljelijöillä on paljon halukkuutta maatalouden muuttamisesta ympäristöystävällisemmäksi.
ilmastoneuvottelut  eu-puheenjohtajuus 
Tweet