Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

iiro törmä

Vihreät järjesti lauantaina Helsingin Musiikkitalolla keskustelun siitä, miten EU voi johtaa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua. Kuvassa Iiris Suomela, Euroopan vihreiden kärkiehdokas Bas Eickhout, Oras Tynkkynen ja Ville Niinistö.iiro törmä

Vihreät järjesti lauantaina Helsingin Musiikkitalolla keskustelun siitä, miten EU voi johtaa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua. Kuvassa Iiris Suomela, Euroopan vihreiden kärkiehdokas Bas Eickhout, Oras Tynkkynen ja Ville Niinistö.

Vihreät haluaa eurovaaleista ilmastovaalit

9.3.2019 18.27

Riikka Suominen

Vihreät haluaa eurovaaleista ilmastovaalit. 

Tavoitteena on, että EU tekee lähivuosina kaikki tarvittavat toimet, jotta ilmaston lämpeneminen rajoitetaan 1,5 asteeseen.

Suomen eduskuntavaalien tuloksellaon merkitystä koko Euroopan ilmastopolitiikalle, koska Suomi on EU:n puheenjohtajamaa syksyllä.

Kaikki eduskuntapuoleet, perussuomalaisia lukuunottamatta, ovat sitoutuneita ajamaan EU:lle tiukempia päästövähennystavoitetta vuoteen 2030 mennessä.

”Suomen pitää puheenjohtajuuskaudella edistää tätä. Samoin päästökauppaa pitää kiristää”, eurovaaliehdokas ja kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) sanoo.

Hän painottaa, että kansallisen tason ongelmat ja Euroopan ongelmat linkittyvät toisiinsa. Osattomuus ja ilmastonmuutos pitää ratkaista hyvinvointipolitiikalla.

”Voimme tehdä reilumman paremman yhteiskunnan, kun taklaamme ilmastonmuutoksen nopeasti”, Niinistö sanoo.

Hän iloitsee siitä, että viimeisen kuuden vuoden aikana yritysmaailman suhde ilmastopolitiikkaan on muuttunut myönteisemmäksi.

”Kun olin ympäristöministeri elinkeinoelämä vastusti ilmastolakia. Nyt yritykset hyväksyvät sen, mitä me vihreät ajoimme kuusi vuotta sitten. Ne näkevät, että se luo työpaikkoja. Suomalaiset yritykset haluavat tiukentaa EU:n päästövähennystavoitteita.”

Niinistö huomauttaa, että yritysten etujärjestöt haluavat ensisijassa tiukkoja Euroopan tason vaatimuksia, eivät kansallisia tavoitteita.

”Sitten pitää vain äänestää sellainen europarlamentti joka ajaa niitä”, Niinistö sanoo. 


Eurovaaliehdokas
Iiris Suomela (vihr.) ottaa esille, että Suomi onnistui ajamaan viime vuonna EU:lle linjauksen, joka höllensi Euroopan ilmastopolitiikka metsien ja maankäytön suhteen. Kyseessä oli LULUCF-linjaus.

”Suomen hallitus ja mepit huononsivat koko EU:n ilmastopolitiikkaa LULUCF:n myötä. Yksi huonoimmista asioista joita Suomi on tehnyt ilmastolle”, sanoo Suomela.

”Nyt pitää tehdä kaikille selväksi, miten tärkeitä metsät ovat ilmastolle.”

Metsäpolitiikka liittyy myös Suomen luonnon lajikatoon.

”Joka yhdeksäs Suomen eliölajeista on uhanalainen. Ympäristön monimuotoisuus on vähintään yhtä iso kysymys globaalisti kun ilmasto. Koko eloonjäämisemme riippuu siitä. EU ei saa ajaa ilmastopolitiikkaa, joka on haitallista monimuotoisuudelle”, Niinistö sanoi.

Vihreät on arvostellut hallitusta biotalouteen nojaavasta ilmastopolitiikasta. Biotalous lisää metsien hakkuita, mikä vähentää monimuotoisuutta.


Vihreät puolueet ovat menestyneet
vaaleissa Keski-Euroopassa. IPCC-raportista alkanut ilmastokeskustelu pakottaa nyt kaikki isot puolueet puhumaan vihreiden ydinkysymyksistä. Se hyödyttää vihreitä, samoin tekevät nuorten koululakot.

”Nuorten energia kaduilta pitää kanavoida politiikkaan eurooppalaisella tasolla. Täytyy näyttää että korkeimmalla poliittisille tasolla kuunnellaan nuoria. Kansalaisten tuki kaduilta tekee meistä kokoamme suuremman poliittisen voiman neuvotteluissa”, sanoo Iiris Suomela.

Hän muistuttaa, että vihreillä on läheiset suhteet kansalaisjärjestöihin ja protestiliikkeisiin. Puolueen pitää hänestä olla uskollinen juurilleen. Muuten se menettää uskottavuutensa.

 

Vihreiden tähän mennessä julkaistut eurovaaliehdokkaat: Europarlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala, kansanedustaja Ville Niinistö, kansanedustajat Hanna Halmeenpää, Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen, opiskelijavaikuttaja Bicca Olin, valtuutettu, yhteiskuntapolitiikan opiskelija Bella Forsgren, kansanedustaja Olli-Poika Parviainen, valtuutettu Iiris Suomela, valtuutettu, yhteiskunnallisen viestinnän asiantuntija Fatim Diarra, Espoosta toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtanen ja Helsingistä yrittäjä Leena Brandt valtuutettu, hävikkitutkija Lotta Alhonnoro ja Kajaanista diplomi-insinööri Silja Keränen, ruokarinki-aktivisti Thomas Snellman, kauppatieteiden kandidaatti, puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja Miikka Keränen, Veli Liikanen, Juha Huhtala ja Saara Hyrkkö.

eurovaalit  euroopan unioni  euroopan parlamentti  Vihreät  lulucf 




Viite