Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
11.2.2019
Äänestäjän näkökulmasta huhtikuun 14. päivään voi olla pitkä aika, mutta Arkadianmäeltä katsottuna äänestyspäivä on jo aivan nurkan takana. Vaalien läheisyys sähköistää kansanedustajien työtä. Sähköistyminen näkyy myös eduskunnassa työskentelevissä toimittajissa.
Vaaliasetelmia rakennellaan kiivaasti niin puolueissa kuin mediataloissa. Pääministerikisan kaksinkamppailuun asetellaan parhaillaan gallupjohtajia demareita ja kokoomusta. Puolueiden välinen tiukka ero tekee asetelmasta entistä herkullisemman.
Kokoomus näyttääkin olevan kisavalmiudessa. Puolue tekee näyttävää vaalikampanjan puheenjohtaja Petteri Orpo maskottinaan. Se janoaa jatkoa hallituksessa. Vaalien läheisyys pakotti kokoomuksen jo antamaan periksi hoitajamitoituksen sitovuudessa.
Demareiden vaalikone on laitettu liikenteeseen varapuheenjohtajien voimin. Vaikka se on mahdollistanut näkyvien nimien joukon laajentamisen, tuntuvat kaikki odottavan puheenjohtajan paluuta. Antti Rinteen pitkä sairausloma tuli huonoon aikaan.
Naapuripuolueen ahdinkoa katsellessa ajatukset kääntyvät nopeasti vihreiden omaan tilanteeseen viime syksynä. Toivotan puolueelle jaksamista ja Rinteelle pikaista paranemista.
Pääministeripuolue keskustan kannatus sen sijaan sakkaa. Puolue on jäämässä yhä kauemmaksi kärkikahinoista. Viime vaalien alla koko Suomen pelastajaksi nostetun keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän maineesta ei ole ole jäljellä kuin rippeet.
Sipilä on jo joutunut palaamaan omaan lausahdukseensa: “tulos tai ulos.” Vaikka keskustan kenttäväki tuntuu uinuvalta, ei sen laajuutta kannata koskaan aliarvioida.
Perussuomalaisten hajoaminen sekoittaa pakkaa monessa vaalipiirissä. Moni viime vaalien ääniharava siirtyi sinisiin ja läpimeno näyttää nyt mahdottomalta. Vaikka Perussuomalaisiin jääneiden edustajien näkymät ovat paremmat, jytkyn aika on ohi.
Demokratian pelastajiksi povatut pienpuolueet eivät ole lähteneet lentoon. Liike Nyt, Väyrysen Seitsemän tähden liike ja Feministinen puolue saattavat kuitenkin keräämillään äänillä vaikuttaa jopa ratkaisevasti kamppailuun suurimman puolueen paikasta.
Kisan ratkaisu käydään suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla, jossa uudet yrittäjät vievät kriittisiä ääniä muilta ja voivat yltää omaankin paikkaan.
Vihreät lähtee vaaleihin täysin eri tilanteesta kuin koskaan ennen. Kuluvan vaalikauden aikana olemme vakiinnuttaneet asemamme yhtenä neljästä suurimmasta puolueesta.
Jos vaalitulos on gallupien mukainen, tiedossa on historiallisen suuri vaalivoitto. Se ei kuitenkaan tule itsestään, vaan vaatii aktiivista vaalityötä meiltä kaikilta.
Vihreää vaalivoittoa tarvitaan, jotta pystymme kääntämään tämän maan suunnan. Näissä vaaleissa jokaisella suomalaisella on mahdollisuus näyttää luontonsa ja äänestää ilmaston, koulutuksen ja köyhyyden torjunnan puolesta.
Tweet