Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Katse Euroopassa. Ville Niinistö on ehdolla kevään eurovaaleissa, kuten myös toinen puolueen aiempi puheenjohtaja Heidi Hautala.
22.1.2019 13.48
Ville Niinistö pyrkii toukokuun eurovaalissa Euroopan parlamenttiin.
”Ilmastopolitiikassa ja koko länsimaisen demokratian tilassa on sellainen hetki, etten voi jättää politiikkaa”, hän sanoo Vihreälle Langalle.
”Koen että kokemuksellani on nyt käyttöä.”
Kolme kautta eli 12 vuotta kansanedustajana toiminut Niinistö kertoi jo lokakuussa, ettei asetu ehdolle eduskuntavaaleissa, vaan harkitsee eurovaaleja tai hakeutumista yksityiselle sektorille edistämään ympäristöteknologiaa.
Kun Euroopan vihreän parlamenttiryhmän johto Ska Keller ja Reinhard Bütikofer pyysivät Niinistöä ehdolle, hän suostui. Päätös syntyi vuodenvaihteessa.
Suomessa vihreistä povataan hallituspuoluetta, mutta ministerinsalkku ei tällä hetkellä kiinnosta Niinistöä.
”Ministerin paikkaa pitää miettiä heidän, jotka ovat ehdolla eduskuntavaaleissa”, Ninistö sanoo.
Niinistö oli ympäristöministeri Jyrki Kataisen hallituksessa vuosina 2011-2014.
Eurovaaleissa pitää Niinistöön mukaan palauttaa äänestäjien luottamus poliitikkoihin. Työllisyyden ja eriarvoisuuden kysymykset ovat tärkeitä tässä työssä.
”Ilmastonsuojelun ja hyvinvointivaltion yhdistelmä on visio johon Suomen ja EU:n pitäisi tähdätä. EU:n pitää olla tavallisten ihmisten puolella.”
EU ei voi päättää vain asioista, jotka koskevat hyväosaisia ja taloutta. Niinistön mukaan talouskriisin hoidossa epäonnistuttiin pahasti. Se ruokki oikeistopopulisteja ja nosti Etelä-Euroopan nuorisotyöttömyyden korkealle, Espanjassa jopa 50 prosenttiin.
”Sellainen syö uskoa järjestelmään. EU:n pitää nyt lisätä talouspolitiikan oikeudenmukaisuutta ja esimerkiksi asettaa minimivaatimuksia perusturvalle.”
EU:lla pitää olla kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, Niinistö sanoo. EU vastaa 30 prosenttia maailman markkinoista ja sillä on paljon voimaa muuttaa markkinoita parempaan.
55 prosentin päästövähennys vuoteen 2030 mennessä ja päästökaupan kiristys tarkoittavat isoa mahdollisuutta Suomen yrityksille puhtaan teollisuuden markkinoilla.
”Sitä vähemmän tarvitaan yritystukia, kun markkinat ohjautuu sinne mitä suomalaiset yritykset tekee. Teollisuuskin näkee nyt, että EU:n tavoitteita on hyvä kiristää. Se vähentää maiden välisiä eroja.”
Elinkeinoelämän keskusliitto on tänä talvena ollut mukana vaatimassa kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa, jotta 1,5 asteen lämpeneminen ei ylity.
Vasemmisto, erityisesti sosiaalidemokraatit, on kutistunut monissa Euroopan maissa. Sen sijaan vihreät on saanut viime aikoina vaalivoittoja muun muassa Hollannissa ja Saksassa. The Economist -lehti pohti tammikuun alussa, voivatko vihreät nousta eurooppalaisen vasemmiston johtavaksi voimaksi.
Niinistön mukaan vihreät on aatteellisesti uutta luova ja solidaarinen puolue. Se eroaa perinteisen työväenliikkeen valtiokeskeisyydestä ja vastikkeellisuudesta. Vihreiden kannattamat vahva turvaverkko ja perustulo kannustavat aktiivisuuteen ja siihen, että ihmiset voivat tehdä valintoja omassa elämässään.
”Sellainen yhteiskunta on aloitteellisempi ja yritteliäämpi ja siinä on vähemmän konflikteja ja tuloeroja", Niinistö sanoo.
Hänestä vihreiden pitää olla johtava puolue haastamaan keskusta-oikeistolaisen EPP:n valta-aseman europarlamentissa.
"Se on realistinen skenaario. Näiden vaalien jälkeen suuret ryhmät sosiaalidemokraatit ja EPP molemmat pienenevät. Liberaalit, ehkä macronlaisten oma ryhmä ja vihreät nousevat. Niiden painoarvo kasvaa”, Niinistö kuvailee.
Eurovaaleissa on riskinä, että Eurooppa-vastainen laitaoikeisto etenee. Niinistö muistuttaa, että Suomen vihreiden menestysstrategia on ollut, ettei asemoi itseään
oikeistopopulistien tai äärioikeiston mukaan, vaan puhuu omista tavoitteista.
”Ne liikkeet hyödyntävät todellisia ongelmia, mutta niiden ratkaisut on syrjiviä ja rasistisia. Ne ammentavat siitä, etteivät ihmiset koe, että heidän äänellään on merkitystä. Vihreiden pitää osoittaa, että teemme parempaa hyvinvointipolitiikkaa. Mitä vähemmän syrjäytymistä ja sosiaalisia ongelmia, sitä vähemmän tilaa hajottavalle politiikalle.”
Syy siihen, että sosiaalidemokraatit on jäänyt jalkoihin ja vihreät voittanut Euroopassa on suhtautuminen muukalaisvihamielisyyteen, sanoo Niinistö.
”Me emme tee kompromisseja ja yritä torjua äärioikeistoa matkimalla niiden politiikkaa. Ei pidä puhua laitaoikeiston ehdoilla vaan haastaa valtapuolueita, jotka ovat luoneet ongelmat.”
Eurovaalit pidetään 26. toukokuuta.
eurovaalit  europarlamentti  euroopan unioni  ville niinistö 
Tweet