Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Adam Wrafter
Yhdessä tuumin. Ruotsissa seksi ilman suostumusta on jatkossa raiskaus. Valtaosa valtiopäivistä äänesti tänään lain puolesta.
23.5.2018 16.06
suostumuksen puute on Ruotsissa heinäkuusta lähtien raiskauksen tunnusmerkki. Ruotsin valtiopäivät äänesti tänään keskiviikkona raiskauksen määritelmän uudistaneen rikoslain muutoksen puolesta luvuin 257-38
Muutos tarkoittaa, että raiskaukseen ei tarvita väkivaltaa.
Molempien osapuolten tulee aktiivisesti osallistua seksiin. Jos toinen sanoo ei tai on täysin passiivinen, kyseessä on raiskaus, vaikka uhri ei tappelemalla yrittäisikään päästä pois tilanteesta.
Vielä 2000-luvun alussa raiskaussyytöksissä katsottiin, käyttikö tekijä väkivaltaa ja vastusteliko uhri tarpeeksi. Vuosien myötä asenteet ovat muuttuneet ja lakia on jo aiemmin muutettu lähelle suostumuksellisuutta.
Lakineuvosto arvosteli lakia, mutta hallitus ei perääntynyt uudistuksesta. Lain perustelujen mukaan modernin seksuaalirikoslain tulee lähteä siitä, että jokaisella on oikeus itsemääräämisoikeuteen.
”Lain myötä muutamme periaatetta”, sanoo Ruotsin ympäristöpuolueen eli vihreiden kansanedustaja Annika Hirvonen-Falck Vihreälle Langalle.
Hänen mukaansa rikoksen todistustaakka on edelleen syyttäjällä ja raiskauksen todistaminen on jatkossakin vaikeaa.
Uusi laki painottaa vastuuta tarkistaa toisen osapuolen suostumus. Myös tuottamuksellisesta teosta joutuu jatkossa vastuuseen. Raiskaukseen voi syyllistyä, jos harrastaa seksiä nukkuvan henkilön kanssa, tai jos ei ymmärrä, ettei toinen halua seksiä.
Hirvonen-Falck mainitsee esimerkiksi tapauksen, jossa toinen osapuoli nukkui ja tekijä sanoi, ettei ymmärtänyt, että toinen nukkui. Ruotsissa on herättänyt huomiota myös tapaus, jossa nainen huusi toistuvasti ei, mutta tekijä väitti, että luuli kyseessä olleen sovitun seksileikin.
Jatkossa raiskauksen uhri saa oikeudenkäyntiavustajan heti rikostutkinnan alusta. Tavoite on, että avustajan läsnäolo johtaa parempiin raiskaustutkintoihin ja useampiin langettaviin tuomioihin.
”Tuomiotilastoja voi parantaa. Uhri uskaltaa paremmin vastata yksityisyyttään koskeviin kysymyksiin ja avustaja voi vaatia tutkimuksia, joita syyttäjä ei hoksaisi pyytää”, sanoo Hirvonen-Falck.
Ruotsin lakimuutokset astuvat voimaan ensimmäinen heinäkuuta.
Myös Suomessa on käynnissä kampanja sen puolesta, että raiskauksen määritelmä muutettaisiin suostumuksellisuuteen perustuvaksi.
suostumuksellisuus  raiskaus  seksuaalirikos  Ruotsi 
Tweet