Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Tarkistuksen paikka. Turvapaikanhakijoiden oikeusavun toimivuudesta saadaan loppuvuodesta tutkittua tietoa. Kuva karkotuksia vastustavasta mielenosoituksesta viime huhtikuulta.Aleksi Kallioja

Tarkistuksen paikka. Turvapaikanhakijoiden oikeusavun toimivuudesta saadaan loppuvuodesta tutkittua tietoa. Kuva karkotuksia vastustavasta mielenosoituksesta viime huhtikuulta.

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuselvitykselle vihdoin tekijä

19.3.2018 15.49

Jenni Leukumaavaara

Puutteelliseksi moitittua turvapaikanhakijoiden oikeusapua aletaan selvittää Siirtolaisuusinstituutin voimin.

Siirtolaisuusinstituutin lisäksi hankkeessa on mukana yhteiskunnalliseen tutkimukseen erikoistunut konsulttiyhtiö Owal Group. Selvitystyötä johtaa Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti Krimo. 

Ne tekevät yhdessä oikeusministeriön tilaaman selvityksen, jossa selvitetään paitsi turvapaikanhakijoiden, myös yleisemmin oikeusavun ja talous- ja velkaneuvonnan piirissä olevien kokemuksia palvelujen toimivuudesta ja saatavuudesta.

Vihreä Lanka kertoi maaliskuun alussa, että valtioneuvoston kanslia joutui järjestämään toisen hakukierroksen selvitykselle, koska ensimmäisellä hakukierroksella ei tullut yhtään hakemusta. Toisella kierroksella tuli yksi hakemus, joka viime viikolla hyväksyttiin.

Hanke käynnistyy huhtikuussa.


Turvapaikanhakijoiden kokemuksia kartoitetaan haastattelututkimuksella, kertoo Siirtolaisuusinstituutin erikoistutkija Outi Lepola.

Tutkimus on vasta lähtökuopissa, mutta Lepolan mukaan instituutin tarkoituksena on tehdä useita kymmeniä haastatteluja.

Tutkimusavustajat tekevät haastatteluja arabiaksi, somaliaksi sekä Afganistanissa käytetyillä kielillä. Turvapaikanhakijoilta halutaan kuulla kokemuksia oikeusavusta. Lisäksi tutkimus kerää tietoa ja arvioita alan toimijoilta ja asiantuntijoilta.

Suomessa turvapaikanhakijoiden ensimmäisen vaiheen oikeusapu on julkisen puolen vastuulla. Yksityiset tahot ovat mukana myöhemmässä valitusvaiheessa.

Syksyllä 2016 hallitus heikensi turvapaikanhakijoiden oikeusapua. Oikeusavun puutteista on uutisoinut esimerkiksi Helsingin Sanomat.


Hankkeessa selvitetään
myös yleisen oikeusavun sekä talous- ja velkaneuvonnan toimivuutta. Hankkeesta pudotettiin pois edunvalvonnan selvitys. Budjettia myös kasvatettiin 250 000 euroon alkuperäisestä 200 000 eurosta ja aikataulua pidennettiin.

”Lähdemme tyytyväisin mielin tekemään tutkimusta. Uskon, että tällä kokoonpanolla meillä on parhaat edellytykset onnistua. Aihe on yhteiskunnallisesti erittäin kiinnostava”, hankkeen johtaja Kati Rantala sanoo.

Turvapaikanhakijoiden oikeusavusta tulee väliraportti marraskuussa. Kokonaisuutena hanke jatkuu syksyyn 2019.

turvapaikanhakijat  oikeusministeriö  Maahanmuutto 




Viite