Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Julia Sivén

Outi Honkatukia
Kohti pienempiä päästöjä. Pääneuvottelija Outi Honkatukia ja muut virkamiehet tapasivat tiistaina järjestöjen ja median edustajia ympäristöministeriössä. Kuva kevään vastaavasta tilaisuudesta.Julia Sivén

Kohti pienempiä päästöjä. Pääneuvottelija Outi Honkatukia ja muut virkamiehet tapasivat tiistaina järjestöjen ja median edustajia ympäristöministeriössä. Kuva kevään vastaavasta tilaisuudesta.

Ilmastoneuvottelijat odottavat Trumpin siirtoa – miten Yhdysvallat käyttäytyy Bonnissa?

26.9.2017 12.28

Lasse Leipola

Suurin mielenkiinto tämän vuoden ilmastoneuvotteluissa kohdistuu Yhdysvaltoihin.

Presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että maa aikoo irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta. Yhdysvallat on kuitenkin vielä mukana sopimuksessa kuten myös muissa YK:n ilmastoneuvotteluissa, sillä maa voi erota Pariiisin sopimuksesta aikaisintaan marraskuussa 2020.

”Jää nähtäväksi, millaisen roolin Yhdysvallat ottaa. Se voi olla pasiivinen tarkkailija tai sitten alkaa laittamaan kapuloita rattaisiin. Toistaiseksi jälkimmäisestä ei ole merkkejä”, Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia sanoi tiistaina ympäristöministeriössä järjestetyssä sidosryhmätilaisuudessa.

Toukokuussa järjestetyyn virkamieskokoukseen Trumpin hallinto osallistui matalalla profiililla. Vielä vuosi sitten Yhdysvallat oli mukana suurella delegaatiolla ja oli EU:n ja Kiinan rinnalla ajamassa neuvotteluja eteenpäin.

”Nyt tämä rooli johtajana on menetetty ja myös rooli rahoittajana hiipuu”, Honkatukia sanoo.


Honkatukian mukaan maailman muiden maiden suhtautuminen Yhdysvaltojen täyskäännökseen on kuin EU-mailla eurokriisin hoidossa: jos ongelmat saadaan eristettyä ja rajattua yhteen maahan, vältytään pahimmilta seurauksilta.

”Pariisin sopimus on peruuttamaton ja pysäyttämätön. Toimet etenevät riippumatta siitä, millaisia tiedotustilaisuuksia Yhdysvaltain presidentti pitää.”

Seuraavat kansainväliset ilmastoneuvottelut pidetään marraskuussa Saksan Bonnissa. Yhdysvaltain roolin lisäksi kiinnostavia kysymyksiä ovat ilmastorahoituksen jatko vuoden 2025 jälkeen, Pariisin sopimuksen sääntöjen tarkentuminen sekä ensi vuonna järjestettävästä ilmastotavoitteiden tarkastelusta sopiminen.

”Suomen ja EU:n sitoumukset eivät riitä ja niiden on valmistauduttava niiden kiristämiseen. Ensi vuonna järjestettävä dialogi on lähtölaukaus tälle prosessille”, Kepan ilmastoasiantuntija Tuuli Hietaniemi sanoi tilaisuudessa.

pariisin sopimus  ilmastopolitiikka  ilmastoneuvottelut  Yhdysvallat  päästövähennykset 




Viite