Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Jenni Leukumaavaara
Analyysi

Saako tuore puheenjohtaja Aalto pidettyä vihreät ennätyskorkealla?

17.6.2017 20.11

Riikka Suominen

Vihreiden puheenjohtajakisa alkoi erikoisesti. Ensin puolueessa pohdittiin, pitäisikö Ville Niinistön kautta rotaatiosäännöstä huolimatta pidentää. Päätettiin, että näin ei tehdä.

Vuodenvaihteessa ennakkosuosikki Outi Alanko-Kahiluoto vetäytyi. Sen jälkeen kisassa ei ollut kuukausiin yhtään ehdokasta ja näytti todennäköiseltä, että jatkajaksi nousee Emma Kari.

Kuntavaalien jälkeen puheenjohtajakisaan ilmoittautuikin kuusi ehdokasta: Touko Aalto, Emma Kari, Maria Ohisalo, Mika Flöjt, Olli-Poika Parviainen ja Krista Mikkonen. Ehdokkaita oli monta, mutta linja varsin yksimielinen. Linjavaalia kisasta oli mahdoton saada.

Alkukesän aikana Aalto vahvisti asemiaan. Aallon vahvuus on talouspolitiikka, eikä Karin kampanja onnistunut haastamaan Aaltoa taloudesta puhumisessa.

Kisa jatkui tasaisena. Ehdokkaat olivat niin yksituumaisia, että media ja iso osa suomalaisistakin käänsi katseensa alkukesän ajaksi perussuomalaisiin.

Jännitystä kilpailuun saatiin vasta Tampereen puoluekokouksessa. Tuloksen piti olla selvillä tänään kello kahdelta iltapäivällä. Mutta jäsenäänestyksen ääntenlasku venyi. Ja venyi.

Kokouspaikalla arveltiin, että kisasta tulee ennakoituakin tasaisempi. Ennakkosuosikkien kintereillä ollut Krista Mikkonen sanoi, että häntäkin alkaa jännittää.

Kello viideltä selvisi, mistä viivästys johtui. Syynä oli inhimillinen erehdys. Puoluesihteeri Lasse Miettinen kertoi, että ääntenlaskijoilta oli unohtunut laatikollinen ääniä, 400 kappaletta, Helsinkiin.

Odotus venyi vielä illallakin. Odotellessaan täysi juhlasalillinen vihreitä lauloi yhteislauluja.

Vihdoin illalla puolikahdeksalta uuden puheenjohtajan nimi oli selvillä. 

Siirtoäänivaalitavalla suoritetussa jäsenäänestyksessä Touko Aalto valittiin vihreiden uudeksi puoluejohtajaksi. Hän voitti myös ensimmäisen kierroksen, eli oli useimpien jäsenten ykkösvalinta puoluejohtajaksi.

Valinta ratkesi kuitenkin vasta viidennellä laskentakierroksella. Siinä Aalto sai 3489 ääntä ja Kari 2111.

Lupsakka luonne ja oikea kotipaikka ratkaisivat puheenjohtajavaalin Aallon hyväksi.

Monet näkevät, että jyväskyläläinen Aalto pystyy lunastamaan sen kasvupotentiaalin, joka vihreillä on maakunnissa. Tämä on tärkeää, kun vihreiden tavoite on nousta tulevaisuudessa pääministeripuolueeksi.

Aalto on myös helposti lähestyttävä. Hänessä tyypillinen vihreä asiapentti yhdistyy lupsakkaan maaseudun veikkoon.

Vihreiden kannatus on ennätyksellisen suurta. Aallolla on siis suotuisa tilanne, mutta myös kovat paineet. Iltalehden tuoreen kyselyn mukaan vihreät on perussuomalaisten hajaannuksen vuoksi noussut neljän suuren puolueen joukkoon ja hätyyttelee kannatuksellaan jo keskustaa.

Tuore HS-kysely puolestaan osoittaa, että vihreät on se puolue jota, useimpia suomalaisia houkuttelisi äänestää, jos vaalit olisivat nyt.

Miten uusi puoluejohtaja ottaa kopin hyvästä kannatustilanteesta?

Touko Aalto korosti jo kiitossanoissaan  lauantai-iltana, että hän haluaa kuulla koko kenttää ja jakaa vastuuta.

"Pitää tehdä lujasti töitä, kehittää itseään ja jakaa vastuuta. Kaikki paine ei ole vain yksillä harteilla."

Linja ei muutu. Puoluekokousväki vakuutteli tuloksen julkistuksen alla, ettei puheenjohtajan vaihto ole hyppy tuntemattomaan. Ehdokkaiden tasaisuus on sen sijaan aiheuttanut valinnan vaikeutta. 

Vihreille puheenjohtajavaihdos olikin kaikkea muuta kuin linjavaali. Jäsenet eivät osanneet edes nimetä toiveita siitä, mihin suuntaan uuden puheenjohtajan tulisi vihreitä viedä.

"Kun mikään ei ole rikki, miksi sitä pitäisi korjata", kiteytti helsinkiläinen vihreä.

Toivottavasti vihreät eivät luota liikaa siihen, että Ville Niinistön menestyksekäs linja jatkuisi itsestään.

Niinistö on etevä polittikko. Hän on myös ollut hyvin vahva johtaja. On riski, että se on rajoittanut puolueen muiden toimijoiden strategisen ajattelun kehittymistä.

Niinistöä itseään ei jatkuvuus huoleta.

"Uudet kasvot tuovat automaattisesti uutta linjaa."

Seuraajan pitää Niinistön mukaan huolehtia siitä, että vihreiden käytännön tavoitteet, joita puolue hallituksessa toteutettaisi, tulevat tutuiksi äänestäjille. 

Vihreät ovat vähemmän puoluejohtajavetoinen puolue, kuin moni muu.

Vihreiden äänestäjille puoluejohtajalla on muiden puolueiden äänestäjiä vähemmän merkitystä. Asiaa tutkitaan kysymällä, kuinka suuri vaikutus puoluejohtajalla on, kun valitset puoluetta. Vihreiden äänestäjille puheenjohtajalla on kaikkein pienin merkitys.

Silti Touko Aallolla on isot saappaat täytettävänä. Tuoreella puoluejohtajalla on aikaa harjoitella maakuntavaaleissa, jos ne järjestetään ensi vuoden alussa. Vuoden 2019 eduskuntavaaleihin mennessä Aalto löytänee paikkansa ja puolueen suunnan.

Vihreät  puoluejohto  Touko Aalto  emma kari 




Viite