Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
6.2.2017
Olen viettänyt vuoden Brysselissä laulaen yhtä ja samaa laulua. Sanat menevät näin.
”Suomalaiset eivät ymmärrä EU:n toimintaa tai tiedä siitä tarpeeksi. Meidän EU-instituutioissa työskentelevien on tsempattava kovemmin ja viestittävä paremmin, jotta ihmiset hahmottaisivat, mitä tällä tapahtuu.”
Pakko myöntää, että viime aikoina lauluun on hiipinyt hiukan pakotettu sävy.
Kyllä, olen edelleen sitä mieltä, että mikäli EU-instituutiot hoitaisivat tiedottamisen paremmin, suomalaisilla olisi paremmat valmiudet ymmärtää, miten meitä johdetaan. Kyllä, ajattelen yhä, että jos EU-instituutioiden nettisivut olisivat fiksummat, joku kiinnostunut voisi ehkä jonain päivänä löytää sieltä etsimänsä tiedon.
Mutta on tässä nyt hyvänen aika toinenkin ongelma.
Työskennellessäni ulkomaantoimittajana ajattelin, että EU-uutisten pienet lukijamäärät johtuvat siitä, ettemme me toimittajat osaa tarjoilla uutisia riittävän kiinnostavasti. EU-viestintää tehdessäni ajattelin samalla tavalla.
Nyt olen valmis sanomaan, että meidän lisäksemme vika on myös sinussa, kansalainen.
Antonio Tajani valittiin virkaansa tammikuussa. (Ai etkö tiedä, mihin virkaan? Asiasta uutisoitiin melko paljon, siitä vain lukemaan.)
Se oli mielestäni huono asia. Kun kerroin, miksi, huomasin joutuvani selittämään jopa valtio-opin maistereille, mitä eroa on Euroopan komissiolla, Euroopan unionin neuvostolla ja Euroopan parlamentilla. Aika monelta muultakin tieto on peruskoulun jälkeen päässyt unohtumaan.
Poliitikot tietävät tismalleen, miten huonosti suomalaiset tuntevat EU:n. He käyttävät tiedonpuutetta hyväkseen ja valehtelevat ihmisille.
EU ei vaatinut Metsähallituksen yksityistämistä toisin kuin keskustaministeri väitti. EU ei myöskään vaadi yhtiöittämään julkisen sektorin sote-palvelutuotantoa, muuttamaan osakeyhtiölakia niin, että omistukset voitaisiin piilottaa hallintarekisteriin ulkomaille tai asentamaan kaikkiin autoihin seurantalaitteita, jotka mahdollistaisivat veron keräämisen ajettujen kilometrien mukaan.
Näillä väitteillä yritetään vierittää vastuu päätöksistä EU:lle ja esittää viatonta. Voih, me kun olemme täällä hallituksessa vain pahan EU:n riepoteltavana!
Ihmisten tietämättömyyden hyväksikäytöstä voi olla vakavia seurauksia. Tietämättömyys oli yksi syy sille, miksi Britannia nyt eroaa EU:sta. Britit ovat keränneet listan toinen toistaan älyttömämmistä EU-myyteistä, joilla kansalaisia on kusetettu vuositolkulla.
Vältä siis huijatuksi tuleminen, lue edes vähän EU-uutisointia. Perusasiat voi kerrata osoitteessa
eurooppatiedotus.fi. Lupaan, että me täällä EU:n päässä tsemppaamme puolestamme vielä vähän lisää.