Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pakolaiskriisi on niin 2015

15.9.2016

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva
Annakaisa Suni on Vihreän Langan toimittaja.

Maahanmuuttovirastolla menee lujaa. Tämän vuoden alusta virasto on huhkinut 16 562 turvapaikkapäätöstä. Se on yli tuplasti enemmän kuin minään aiempana vuonna.

Hakijoista vain 24 prosenttia on saanut turvapaikan Suomesta. Se on seurausta siitä, että Maahanmuuttovirasto luokitteli toukokuussa Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisiksi maiksi. Se noudattaa hallituksen linjaa, jonka mukaan Suomen on oltava turvapaikanhakijoille vähemmän houkutteleva. Vielä muutama vuosi sitten turvapaikan sai lähes puolet sitä hakeneista.

Uusia turvapaikkahakemuksia on vuoden alusta jätetty alle 4 000. Suomi vaikuttaa palaavan normaaliin. Viime vuoden 32 476 turvapaikanhakijaa olivat tilapäinen kupru tilastoissa. Nyt urakoidaan leimat heidän papereihinsa ja pyydetään suurinta osaa poistumaan, jotta voimme palata rauhalliseen elämäämme. Poliittiset linjat on nyt vedetty ja on toteuttamisen vuoro. Turvapaikanhakijat ovat puheenaiheena niin vuotta 2015.


Perussuomalaiset haluaa kunnian siitä, että pakolaiskriisi on niin sanotusti otettu haltuun. Pakolaisuus onkin yksi harvoista politiikan osa-alueista, joilla puolue on vaikuttanut hallituksen linjaan.

Ei perussuomalaisille kuitenkaan kuulu kaikki kunnia siitä, että Suomi tekee mahdollisimman vähän hädänalaisten auttamiseksi. Tänne asti pääsee hyvin vähän ihmisiä hakemaan turvaa, koska EU maksaa Turkille pakolaisten poissa pitämisestä ja koska Balkanin läpi kulkeva pakoreitti on lähes tukossa.

Suomen itäraja taas on tukittu neuvotteluilla Venäjän kanssa. Niiden yksityiskohdista saamme luultavasti tietää vasta paljon myöhemmin.

Sitä paitsi muutkin Euroopan hallitukset Ruotsin punavihreää myöten ovat tiukentaneet linjaansa. Erona on vain, että Ruotsissa ei puhuta paluusta järjestykseen vaan tilapäisestä hengähdystauosta.


Hengähdystauon sijaan tarvitsemme hetkiä, jolloin henki salpautuu. Erityisen järkyttävä tapaus voi hetkeksi rikkoa tilastojen tyyneyden ja saada suomalaisten huomion.
Heinäkuussa Maahanmuuttovirasto päätti palauttaa Irakiin miehen, jonka kodin ja toimiston Isis oli räjäyttänyt.

Elokuussa ilman turvapaikkaa jäi ulkomaisille medioille tulkkina ja kuvaajana Irakissa toiminut journalisti Waleed Al-Gburi. Maahanmuuttoviraston mukaan hänen henkensä ei ole vaarassa, kunhan hän lopettaa työnsä.

On ehkä rujoa uutisoida yksittäisistä ihmiskohtaloista. Vielä rujompaa on julkaista poliitikkojen huolestuneita lausuntoja päätöksistä, jotka noudattavat heidän tekemiään linjauksia.

Tarvitsemme silti näitä uutisia muistuttamaan, että sota ja vaino eivät ottaneet hengähdystaukoa, vaan vievät satojen ihmisten hengen joka päivä.


Tilastojen turvapaikanhakija tulee ihmiseksi myös Irakista paenneen journalisti Haneenin blogissa Vihreän Langan nettisivuilla. Kesällä Haneen kirjoitti ystävästään, naisesta, jonka kihlattu kärventyi kuoliaaksi satoja uhreja vaatineessa terrori-iskussa.

”Tämä tarina on tosi, Bagdadin arkea, eikä mikään oma sepitelmäni. En kirjoittanut sitä kalastellakseni tykkäyksiä, vaan koska minulla on koko ajan pala kurkussa”, Haneen kirjoitti.

Toivottavasti myös Suomen poliitikoilla ja viranomaisilla on pala kurkussa.





Viite