Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viherrä työpaikkasi

Lehtipino

15.4.2008 15.42

Laura Hallivuori

Vaaleanvihreät ensiaskeleet

Jostain on aloitettava, me suosittelemme tätä. Tervemenoa!

1. Pihtaa printtejä

Mieti ennen tulostamista, tarvitsetko paperiversiota vai riittääkö pelkkä tiedoston tallentaminen. Kysy asiakkailta, voitteko siirtyä paperipostista sähköpostiin. Siirrä kaikki lomakkeet ja kaavakkeet verkkoon ja käytä ohjelmia, joissa lomakkeet voi palauttaa sähköisesti. Jos et itse päätä näistä asioista, ehdota sille, joka päättää.

Kun tulostaminen on ainoa vaihtoehto, tulosta molemmille puolille tai käytä uudelleen yhdelle puolelle printattuja papereita. Kaksipuolinen ajattelu toimii myös kopioidessa. Fonttikokoa pienentämällä pihistät tilaa paperista.

2. Vapauta rautahevosesi

Hanki hyvä kunto pyöräilemällä päivittäin töihin. Jos matka on liian pitkä, kulje julkisilla. Viherrä myös työpaikalla liikkuminen ja taita matka kerrokseesi portaita pitkin.

Jos et halua luopua autosta, opettele ajamaan ekologisesti ja käytä kimppakyytejä. Ruuhkassa seisominen sujuu rattoisasti työkaverien kanssa ja säästät rahaa jakamalla bensakulut.

3. Sammuta hyrinä

Tietokoneet, hehkulamput ja loisteputket eivät mene rikki, vaikka sammuttelet niitä usein. Syttyessään ja sammuessaan lamput eivät myöskään kuluta enempää energiaa kuin päällä ollessaan. Jos toimistossasi on kaksi kopiointikonetta, sammuta ainakin toinen, kun käyttö on vähäistä. Kopioi ja tulosta kaikki kerralla.

Älä jätä tietokonettasi hyrisemään seuraavaan aamuun tai viikonlopun yli. Sammuta se myös lounastunnin ja pidempien kokousten ajaksi. Näin vähennät vuoden aikana tietokoneesi päästämää hiilidioksidimäärää kymmenillä kiloilla. Aktivoi energiansäästöasetukset ja heivaa liikkuva näytönsäästäjä koneeltasi, sillä se tuhlaa energiaa.

4. Kestävä lounas

Älä tuki kahvihuoneen roskista valmisannoksien kertakäyttöastioilla. Valmista kotona hitusen enemmän ruokaa, jotta voit ottaa sitä mukaasi lounasevääksi. Käytä oikeita ruokailuvälineitä.

Jos ostat ateriasi ruokalasta, mutta haluat syödä sen kahvihuoneessa, pese muoviset purkit ja välineet käytön jälkeen ja ota mukaan seuraavana päivänä ruokalaan. Jos haet lounaasi ruokakaupan valmistiskistä, ota mukaan oma kippo.

5. Pahviton kahvi

Käytä omaa mukia, vaikka työpaikallasi olisi automaatti, josta tulee kertakäyttömuki. Toimi vesiautomaatin kanssa samoin. Kannusta myös työkavereitasi tuomaan omat mukit töihin. Jos julkeat, ota yhteyttä kahviautomaatista vastaavaan henkilöön ja pyydä, ettei uusia kertakäyttömukeja enää tuoda. Viimeistään silloin kestävä kuppi sattuu mukaan kaikille.

Ehdota siirtymistä ympäristöystävällisesti tuotettuun kahviin ja teehen. Ehdota myös maidon ja sokerin vaihtamista luomuun.

6. Junaile kokoukset

Jos sinun täytyy tavata ihmisiä toiselta puolelta Suomea tai jopa maailmaa, onko sinun pakko lentää? Ota selvää video- ja puhelinkokouksien mahdollisuuksista. Energian ja rahan lisäksi säästät kallista aikaa. Jos tapaaminen elävässä elämässä on välttämätön, voitko välttää lentämisen matkaamalla junalla?

7. Irti pusseista

Ehdota työpaikkasi siivousyhtiölle, että roskapussien käytön sijaan roskakorit tyhjennettäisiin kaatamalla roskat suoraan roskankeräyssäkkiin. Siivoojat vaihtavat usein joka ilta roskakorien pussit, vaikka niissä olisi vain muutama roska. Roskapusseja kuluu aivan turhaan. Työpöydän alla olevat roskikset harvemmin täyttyvät mistään, mikä tarvitsi pussin suojaamaan roskakoria likaantumiselta.

8. Kuivaa ekosti

Muutakin paperia voi säästää kuin toimistopaperia. Paperia kuluu paljon myös vessassa. Käsien pesusta sinun ei sentään tarvitse luopua, mutta ehdota, että käsipyyhkeet vaihdetaan rullapyyhkeeseen. Kestävä pyyhe kuluttaa luonnonvaroja vähemmän kuin paperipyyhkeet tai kuumailmapuhallin.

9. Viherrä hankinnat

Käytä työpaikallasi ympäristöystävällisiä tuotteita. Täytettävät kynät ovat parempia kuin teroitettavat. Käytä kirjekuoria uudelleen aina, kun pystyt.

Ehdota palaverissa, että rupeatte käyttämään vihreää sähköä ja siirrytte ympäristöystävällisiin toimistotarvikkeisiin. Energialamput eivät ole ainoa asia ekolistalla. Kaikki paperit, vihkot ja kirjekuoret voivat olla uusiopaperista valmistettuja ja mustekasetit kierrätettäviä. Myös kynistä, kumeista ja teroittimista löytyy ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

10. Virtuaalihylly

Arkistoi sähköisesti, niin säästät tulostus- ja arkistointikuluissa eivätkä työtilatkaan pölyty niin nopeasti. Tavallinen arkistointi mappeihin ja hyllyihin kuluttaa luonnonvaroja moninkymmenkertaisesti enemmän kuin sähköinen arkistointi. Jos perinteinen arkisto on pakollinen, hanki tilaa säästävä arkistointijärjestelmä. Säästät myös hyllymateriaaleissa sekä lämmityskuluissa.

 

Tosivihreille

Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisää haasteita.

1. Ryhdy vihervastaavaksi

Ole vihreä esimerkki työpaikallasi. Ehdota vastuualueeksesi työpaikkasi ympäristöystävällisyyden kehittämistä. Jonkun on näytettävä tietä, mikset se olisi sinä? Ehdota sitoutumista johonkin ympäristöjärjestelmään. Esimerkiksi kansainvälisellä standardoimisliitolla, Euroopan unionilla sekä WWF:lla on tällainen.

2. Älä rupea vihertarkastajaksi

Opasta ja neuvo, mutta älä ärsytä. Liika ohjeistaminen ja valittaminen aiheuttavat monesti vastarintaliikkeen. Korjaa mukisematta ja vähäeleisesti kahvihuoneen biojäteastiaan laitettu muovipurkki tai roskikseen rutistettu tölkki. Näytä hyvää esimerkkiä olematta marttyyri, niin saavutat muutoksen nopeammin.

3. Vaihda ekotyöpaikkaan

Minkälaiset vaikutukset ammatillasi ja työpaikallasi on ympäristöön? Työpaikan ja ammatin valitseminen voivat olla elämäsi tärkeimpiä ympäristötekoja. Jos et ole nyt tyytyväinen, vaihda sellaiseen työhön, joka ei ole ristiriidassa aatteittesi kanssa.

4. Perusta vihreä firma

Sinun on perustettava oma firma, jos ekotyöpaikka ei ota löytyäkseen etkä halua luopua tosivihreydestäsi. Omassa firmassa olet vastuussa kaikista ratkaisuista, ja se on ainoastaan hyvä asia. Ympäristöystävällinen yritys on tulevaisuuden yritys, eikä sellaisia ole Suomessa liikaa.

 

Numeroina, kiitos

  1. Toimiston jätteistä jopa 80–90 prosenttia on paperia. Yksi toimistotyöntekijä tuottaa Suomessa noin 7 000 kopiota ja 60 kiloa paperia vuodessa.
  2. Jos kuljet viiden kilometrin työmatkan auton sijasta polkupyörällä, säästät noin 500 euroa vuodessa. Samalla hiilidioksidipäästöt vähenevät 0,7 tonnilla vuodessa.
  3. Pyyherullassa on 40 metriä pyyhettä. Yhteen rullaan voi pyyhkiä kädet 200 kertaa, ja se voidaan pestä elinkaarensa aikana yli 100 kertaa.
  4. Suomalainen kuluttaa paperia noin kaksi kertaa enemmän kuin islantilainen, puolitoista kertaa enemmän kuin ranskalainen ja kymmeniä kertoja enemmän kuin intialainen.

 

Lisää meillä:

 

Lisää muualla:

 

Lähteinä käytetty myös: Pieni ilmastotekoja, Nemo 2007.

 




Viite