Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
28.9.2007 0.00
Eikö pomosi välitä ilmastonmuutoksesta ja luonnonsuojelusta? Aloita itse toimiston vihreä vallankumous.
Kotona jokainen asuu ja elää niin kuin tahtoo, mutta työpaikalla on sopeuduttava muiden kanssa toimimiseen. Mitä tehdä, kun erilaiset elämäntavat työssä väistämättä törmäävät? Onko ympäristötietoinen toimistotyöntekijä tuomittu hiljaiseen vähemmistöön, jos työtovereita kiinnostavat enemmän uudet autot tai lomamatkat kuin ilmastonmuutos?
”Ei. Olen työskennellyt yritysten kanssa jo kymmenen vuotta ympäristöasioihin liittyen ja moni asia on muuttunut. Näistä asioista puhutaan nykyään niin paljon, ettei kenenkään tarvitse pelätä leimautuvansa”, WWF:n Green office -päällikkö Helka Julkunen kertoo.
Työntekijät lähtevät mielellään mukaan ympäristöä säästäviin uudistuksiin, ja usein aloite on tullut työntekijöiltä.
”Ne, joita asia vähääkään kiinnostaa, ovat innolla mukana. Aktiivisimmat saattavat kyseenalaistaa neuvoja, mutta varsinaista vastarintaa ei ole. Jos jossain toimitaan väärin, se johtuu yleensä laiskuudesta, huolimattomuudesta tai ajattelemattomuudesta”, Julkunen sanoo.
Ongelmiakin on. Tietokoneita eikä näyttöjä haluta Julkusen mukaan monessa työpaikassa sammuttaa edes yöksi, koska uudelleenkäynnistys seuraavana aamuna saattaa kestää minuutteja, mikä on monille liikaa. Toinen asia, jota ei haluta noudattaa, on useamman sivun tulostaminen samalle arkille.
”Valitetaan aina, että tekstistä tulee liian pientä. Tarkoitus onkin, että pienennetään ja tiivistetään silloin, kun siihen on varaa”, Julkunen neuvoo.
Suomen WWF myöntää tietyt ympäristökriteerit täyttäville toimistoille käyttöoikeuden Green office -merkkiin. Merkin saadakseen yrityksen on sitouduttava muun muassa kierrättämään ja vähentämään päästöjään säästämällä energiaa.
Kiinnostus konseptia kohtaan on lisääntynyt. Julkunen kertoo, että tänä vuonna oli tavoitteena saada kahdeksan uutta Green office -toimistoa, mutta saavutettu määrä on jo kaksinkertainen. Green office -merkin saaneita toimistoja on Suomessa lähes seitsemänkymmentä.
energiatehokkuus  materiaalitehokkuus 
Tweet