Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
26.5.2015
Nykyisen tiedonvälityksen aikaan on helppo tuntea olonsa maailmankansalaiseksi vain avaamalle telkkarin. Tiedämme kyllä maailman menosta enemmän kuin edelliset sukupolvet. Välillä mietityttää, onko ymmärryksemme maailmasta tietojemme tasolla.
Uutisvirrassa tulvivat reportaasit esittelevät välttämättä vain välähdyksiä monimutkaisista ja pitkäkestoisista yhteiskunnallisista prosesseista. Esimerkiksi tuntuu, että monet Lähi-Idän maat nähdään korostetusti uskonnollisen fundamentalismin läpi. Burkhat ja huivit ovat kuitenkin uudella ajalla kuuluneet Kabulin ja Teheranin katukuvaan vasta muutaman vuosikymmenen ajan.
Tämä ajatus tulee usein mieleen, kun selailen sieltä täältä dyykkimiämme matka-asiakirjoja ja -kuitteja. Pieniä kuittilippusia ja toisaalta esimerkiksi isoja kaupunkikarttoja on kertynyt niin paljon, että vain pieni osa kokoelmastamme mahtui oheiseen kuvaan.
Jostain syystä Afrikka on hyvin edustettuna, mutta myös Lähi-Idässä, entisen Neuvostoliiton alueilla ja Yhdysvalloissa on käyty. Valtaosa lapuista on 1950-luvun puolivälistä 1970-luvun loppuun. Matkaliput huokuvat estetiikaltaan Afrikan tähden eksotiikkaa ja aika moni lautapelin kaupunki lipuista ja lapuista löytyykin.
Ilmeisesti ainakin osa matkoista on tehty virallisissa yhteyksissä. Ainakin yksi matkustaja on ollut miehenämme maailmalla. Asiakirjoista on pääteltävissä, että matkat on taitettu asiantuntijatehtävissä ilmeisesti WHO:n piikkiin. Tämä ehkä myös selittää sen, miksi muutamassa löydössä kaikki Inturistin matkakupongit ja hotellikuititkin oli säilytetty niin tarkkaan.
Paitsi Afrikan tähden kaupunkeja, myös uutisista tuttuja kohteita löytyy kätköistämme. Taannoin löysin kasastamme kuitin Aleppon miljoonakaupungin loistohotellista. Nykyään Aleppokin saa uutistilaa lähinnä Syyrian sisällissodan verisenä näyttämönä. Bagdadin Regent Palace -hotellin lasku viisikymmentäluvulta oli myös jotenkin sydämistyttävä löytö. Addis-Abebassa sijainneen Guenet-hotellin nimi on kirjoitettu kauniilla etiopialaisilla aakkosilla.
Nyt kuitit muistuttavat näiden maailman kolkkien historiasta. Ja siitä, että nykyiset sotatantereetkin muuttuvat vielä joskus lomakohteiksi.
Tweet