Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

greensefa/flickr

Vastustusta. Vihreitä meppejä osallistui helmikuussa TTIP-sopimuksen vastaiseen mielenosoitukseen. greensefa/flickr

Vastustusta. Vihreitä meppejä osallistui helmikuussa TTIP-sopimuksen vastaiseen mielenosoitukseen.

Analyysi

TTIP: Ratkaisevatko demarit investointisuojan?

27.4.2015 16.49

Kati Pietarinen

Euroopan parlamentissa äänestetään alkukesästä EU:n ja Yhdysvaltain välistä vapaakauppasopimus TTIP:tä käsittelevästä mietinnöstä. Suuren salin äänestys tapahtuu todennäköisesti europarlamentin kesäkuun täysistunnossa kuun toisella viikolla. Mietintöä valmisteleva kansainvälisen kaupan valiokunta äänestää mietinnöstä 28. toukokuuta.

Kyseessä on kansainvälisen kaupan valiokunnan oma-aloitteisesti kokoama mietintö, jonka taustalla on valiokunnan saksalainen demaripuheenjohtaja Bernd Lange. Raporttiin on pyydetty kantoja parlamentin eri valiokunnilta, ja raportin luonnosversioon on tehty 900 muutosesitystä.

Merkittävää on, että huhtikuun aikana kuusi mietintöä varten kantansa antanutta valiokuntaa – talous ja raha-asioiden valiokunta, oikeudellisten asioiden valiokunta, työllisyys- ja sosiaalisasioiden valiokunta, ympäristövaliokunta, vetoomus- sekä perussopimusvaliokunta – asettui vastustamaan sopimukseen sisältyvää investointiriitojen ratkaisumenettelyä eli isds:ää. Kaikkiaan 14 valiokuntaa antoi mietintöä varten kantansa.

Nettilehti Euractivin mukaan erityisesti oikeudellisten asioiden valiokunnan huhtikuun puolivälissä ottama kielteinen kanta investointisuojamekanismiin on merkittävä. Valiokunnan kanta oli alun perin muotoiltu isds-myönteiseksi, mutta vihreiden Heidi Hautalan sekä vasemmiston GUE-puolueen edustajien tekemät muutokset tekstiin käänsivät alun perin isds-myönteisen tekstin investointisuojamekanismin vastaiseksi. 

Täysistuntosalin äänestyksestä kesäkuussa uumoillaan tiukkaa. Olennaisinta on, miten demariryhmä s&d asiasta äänestää. Sen edustajat ovat puhuneet investointisuojasta kriittisesti, mutta kieli keskellä suuta: esimerkiksi toimittajille Helsingissä viime perjantaina puhunut demarimeppi Liisa Jaakonsaari sanoi, että tullakseen hyväksytyksi isds:n pitää olla ”uudistettu, modernimpi ja parempi”.

Kiintoisan asiasta tekee, että kauppakomissaari Cecilia Malmströmin odotetaan esittelevän toukokuun alussa uudistettu versio investointiriitojen ratkaisumenettelystä.

Hautala arvioi viime viikolla, että uusi aloite voisi sisältää esityksen pysyvän riitojenratkaisumenettelyn kehittämisestä esimerkiksi YK:n tai maailman kauppajärjestö WTO:n piiriin. Tälllaisesta on puhuttu talven mittaan, ja esitys on saanut tukea, mutta Malmströmkin on sanonut tällaisen uudenlaisen mekanismin kehittelyn vievän niin pitkään, ettei se ehtisi TTIP-sopimukseen mukaan.

Hautalan mukaan europarlamentin vihreät eivät pidä todennäköisenä, että Malmströmin toukokuussa esittelemä uudistettu isds eroaisi olennaisesti tähän mennessä esitetystä. Jos uudistettu isds-versio kuitenkin kelpaa europarlamentin demareille, uudistettu versio lisättäisiin todennäköisesti Langen raporttiin ennen kesäkuista äänestystä. Se merkitsisi todennäköisesti isds-kannattajien voittoa äänestyksessä.

Prosessi on mutkikas: raporttia koskeva kesäkuinen äänestys ei sido TTIP-sopimuksesta käytännössä neuvottelevaa EU-komissiota, mutta on vahva viesti siitä, mikä parlamentin kanta on. Europarlamentti äänestää aikanaan vielä erikseen valmiin TTIP-sopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Se saattaa viedä kauan: Hautala ja Jaakonsaari arvioivat, että tavoite saada sopimus tämän vuoden aikana valmiiksi tuskin toteutuu. Tilannetta mutkistaa presidentti Barack Obaman valtakauden loppuminen marraskuussa 2016. Jos neuvotteluja ei saada pakettiin ennen pitkän vaalikauden alkamista Yhdysvalloissa, jatko lykkääntyy epämääräiseen tulevaisuuteen. Hautala ehti jo vitsailla, että TTIP saattaa olla uusi Olkiluoto 3, josta aina luvataan, että se valmistuu vuoden päästä.

TTIP  vapaakauppasopimus  europarlamentti 




Viite