Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
12.9.2014
Perheiden yhtiöittäminen yhä tavallisempaa.
Yhä useampi suomalainen valitsee perhemuodokseen osakeyhtiön. Valintaa perustellaan monilla verotuksellisilla ja muilla taloudellisilla hyödyillä: yritykselle on helppo saada starttirahaa ja muita tukia. Lisäksi verotus on olematonta.
”Kaiken huipuksi perheyrityksessä ei tarvitse jatkaa jo vuosikymmeniä kestänyttä tasa-arvoisen avioliittolain odottelua, vaan sen voi pistää pystyyn vaikka millä yhdistelmällä. Mahdolliset lapset voi sitten jakaa osinkoina omistajille”, kertoo Tatti-Maneli Harmaakameli Suomen perheyritysten liitosta.
”Perheyritys mahdollistaa työn ja perheen yhdistämisen ihan uudella tavalla. Monet päätyvät lopulta siirtämään perheensä työpaikkansa tytäryhtiöksi tai päinvastoin. Mitenkään tavatonta ei ole myöskään myydä perhettään kilpailijalle ja siirtyä viettämään rantaelämää Menorcalle”, iloitsee Harmaakameli.
Toistuvasti konkurssiin ajautuneille perheiden päille on voitu antaa useiden vuosien perhetoimintakieltoja, jotka on otettu hyvin vastaan asianosaisten toimesta.
Perheen yhtiöittämisen idea on otettu takavuosien sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyltä (kok), joka muistetaan innovatiivisesta tavastaan yhdistää perhe-, työ- ja yhtiöelämä.
Tehostamisministeri Late ”Lauri” Lunch julisti yliopistojen lukukauden alkamisen kunniaksi, että opiskeluaikojen lyhentäminen on toistaiseksi saatu päätökseen. ”Ainakin siksi kunnes taas keksimme jotain”, ministeri muistutti.
Opiskeluaikojen lyhentämisohjelma on tuonut opiskelijoiden elämään monenlaista uutta. Erityinen komitea selvitti kohdat, joista opiskeluaikoja voidaan lyhentää, ja esitti toimenpideohjelman.
Sen mukaan lyhennettiin esimerkiksi siirtymäaikoja luennolta toiselle asentamalla kampusalueelle liikkuvat jalkakäytävät. Lounastauot saatiin puolittumaan, kun ruokaa alettiin lapata ylioppilaiden kitusiin jo ruokalan jonossa. Luennoitsijoiden puhenopeutta nostettiin 15 prosenttia tehostetun puheterapian avulla.
Järjestelmässä tarjottiin sekä keppiä että porkkanaa.
Helsingissä opiskelijoiden hoputtaminen kepeillä Yliopistonkatua pitkin kohti Porthaniaa on muodostunut suorastaan joka-aamuiseksi turistinähtävyydeksi. Opiskelijalounaiden muuttaminen pääosin porkkanaa sisältäväksi taas on lisännyt opiskelijoiden motivaatiota päästä pois yliopistolta.
Tweet