Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Korttipeliä tulevaisuudellamme

13.3.2014

Lasse Leipola

Perinteisesti se on mennyt näin: ympäristön kannalta ydinvoima on paha, mutta talousnäkökulmasta hyvä. Ongelmat ovat liittyneet uraanikaivosten ja loppusijoituksen aiheuttamiin ympäristöongelmiin sekä mahdollisiin onnettomuuksiin. Etuina on nähty edullinen ja luotettava sähköntuotanto.

Kortit on kuitenkin jaettu uusiksi. Ydinvoima ei ole enää taloudellinen vaihtoehto: Olkiluoto kolmesta on tullut yksi maailman kalleimmista hankkeista ja moni on hylännyt Fennovoiman, joka lepää lähinnä markkinointiinsa esimerkkivoimalaa kaipaavan Rosatomin harteilla. Brittien valtaisa Hinkley Point C -hanke saatiin vauhtiin vasta hallituksen luvattua ostaa sähköä korkealla takuuhinnalla.

Ydinvoima ei siis ole enää taloudellisesti hyvä tapa tuottaa sähköä. Talouskortista luopumaan pakotetut kannattajat ovat kuitenkin saamassa vaihdossa käteensä toisen kortin.

Vanhat haasteet eivät ole kadonneet mihinkään, mutta ne kalpenevat ilmastonmuutoksen aiheuttaman uhan edessä. Ilmastotutkija James Hansen julkaisi helmikuussa mielipidekirjoituksen, jossa hän perustelee, ettei ilmastonmuutoksen pysäyttäminen onnistu ilman ydinvoimaa, sillä energiankulutus ja päästöt jatkavat kasvuaan eivätkä uusiutuvat riitä kattamaan edes kokonaiskulutuksen kasvua.

”Ilmastonmuutoksen hillintää vaativat, jotka eivät tarjoa muuta keinoa kuin uusiutuvat, ajavat maailmaa, jossa kaivetaan likaisimpia fossiilisia polttoaineita”, Hansen varoittaa.

Suomessa ratkaisu on onneksi helppo: Meillä on edellytykset lisätä uusiutuvia, erityisesti bioenergiaa. Energiatehokkuutta voidaan parantaa eikä sähkönkulutus enää kasva. Uusi ydinvoima ei siis ole täällä tarpeen.

Muualla maailmassa, erityisesti nopeasti teollistuvissa ja kasvavissa talouksissa, tilanne on huomattavasti vaikeampi. Siellä on otettava kaikki keinot käyttöön.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.



Lisää aiheesta:



Viite