Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pitäisikö autoilun tappavasta vaikutuksesta varoittaa kuten tupakasta?

13.9.2013 8.40

Lasse Leipola

Autoilu tappaa vuosittain maailmassa jopa miljoonia ihmisiä. Kansainvälisen terveysjärjestön WHO:n mukaan pelkästään tieliikenneonnettomuuksissa kuolee vuosittain yli miljoona ihmistä.

Vielä enemmän ihmisiä kuolee autoilun päästöjen aiheuttamiin sairauksiin. Ilmansaasteiden on arvioitu tappavan pelkästään Kiinassa ja Intiassa noin kaksi miljoonaa ihmistä vuodessa (Climate Centralin juttu aiheesta) ja Euroopassakin lähes puoli miljoonaa ihmistä (aiheesta Euroopan keuhkosäätiön sivuilla).

Kanadalaisen Hush-lehden kolumnisti Chris Bruntlett onkin jalostanut Copenhaenize-blogin ideaa muutaman vuoden takaa. Hänen mukaansa autoissa pitäisi olla varoitustarrat, joilla muistutettaisiin autoilun haittavaikutuksista.

”Uskon vakaasti positiiviseen viestintään, ja erityisesti silloin kun pyritään vaikuttamaan siihen, millä kulkuvälineellä ihmiset päivittäin kulkevat. Jos kävelemisestä, pyöräilystä ja julkisesta liikenteestä tehdään helppoa ja nautinnollista, yhä useampi valitsee ne. Mutta kun katson kuinka naapurini ja kollegani käyttävät Vancouveria omana kilparatanaan, aiheuttaen haittaa itselleen ja muille, ymmärrän, ettei positiivisuus riitä”, Bruntlett kirjoittaa Hushin sivuilla.

Hänen mukaansa autoilijat on saatava ymmärtämään, kuinka itsekästä, epäsosiaalista, epäterveellistä ja tuhoisaa viattomalta vaikuttava autoilu on. Hän toivoo, että autoilu voitaisiin stigmatisoida marginaaliseksi ilmiöksi kuten tupakoinnille on käymässä.

Bruntlett muistuttaa myös autoilun pelkästään kuljettajaa koskevista terveysvaikutuksista.

”Sanotaan, että jos ajaa autolla tunnin ajan 100 km/h elinajanodote lyhenee 20 minuutilla. Sen sijaan jos ajaa pyörällä tunnin 20 km/h, pitenee elämä kahdella ja puolella tunnilla.”

Bruntlettin suunnittelemia tarroja löytyy hänen Twitter-profiilistaan.

ilmastonmuutos  liikenne  terveys  saasteet  autoilu 




Viite