Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suuri puhallus

Natalia Baer

Anders Blom takki olalle heitettynä.
Voittajafiilis. Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Anders Blom on lobannut liiton viestin läpi jo kolmeen hallitusohjelmaan. Natalia Baer

Voittajafiilis. Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Anders Blom on lobannut liiton viestin läpi jo kolmeen hallitusohjelmaan.

14.9.2007 14.32

Jussi Karmala

Huhtikuussa Säätytalolla rikkaiden haaveista tuli totta. Anders Blom lobbasi perintöveron poiston perheyrityksiltä Suomen hallituksen ohjelmaan.

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Anders Blom kävelee Helsingin Säätytalon toisen kerroksen käytävällä huhtikuussa 2007. Ulkona on koleaa, kevät tekee vasta tuloaan.

Sisällä meinaa kuitenkin tulla hiki, sillä käytävät ovat tupaten täynnä elinkeinoelämän vaikuttajia. Säätytalon saleissa kirjoitetaan pääministeri Matti Vanhasen toisen hallituksen ohjelmaa, ja porvarilliset hallituspuolueet ovat kutsuneet elinkeinoelämän edustajia esittämään näkemyksiään ohjelmaan.

Blomia kiinnostaa erityisesti sali, jossa vero- ja taloustyöryhmä valmistelee hallitusohjelman verolinjoja. Jos painaisi korvan raskasta puuovea vasten, voisi kuulla, kun salissa käydään kiivasta keskustelua perintöverosta.


Blom on Säätytalolla
lobbaamassa perintöveron poistamisen puolesta. Hän on mukana hallitusneuvotteluihin kutsutussa elinkeinoelämän asiantuntijapoolissa, johon kuuluvat Perheyritysten liiton lisäksi muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto ja Suomen yrittäjät. Perheyritysten liiton tavoite on poistaa perintövero aluksi perheyritysten perijöiltä, ja myöhemmin kaikilta kansalaisilta. Blom haluaa saada hallitusohjelmaan myös kirjauksen perheyritysten aseman parantamisesta.


Vero- ja taloustyöryhmän pitkän pöydän ääressä istuvat keskustan Mauri Pekkarinen ja Mari Kiviniemi, kokoomuksen Kimmo Sasi ja Jari Koskinen, rkp:n Ulla-Maija Wideroos ja Jan-Erik Enestam sekä vihreiden Anni Sinnemäki ja Janina Andersson.

Keskustan ja kokoomuksen neuvottelijat suhtautuvat perintöveron poistoon myötämielisesti. He uskovat sen helpottavan työllistävien yritysten toimintaa ja estävän suomalaisen omistajuuden karkaamista ulkomaille. Keskustaa miellyttää erityisesti se, että perintövero aiotaan poistaa myös maa- ja metsätilojen omistajilta. Puolueen rivit kuitenkin rakoilevat asiassa, sillä kaikki kansanedustajat eivät lämpene asialle. Vihreitä perintöveron poisto perheyritysten perijöiltä arveluttaa, sillä he katsovat sen hyödyttävän rikkaita ja köyhdyttävän keskiluokkaa.

Eniten hermona on keskustan mukaan kutsuma vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas. Hänen mielestään perintöveron poistossa ei ole mitään järkeä, koska se luo perheyritysten omistajien verovapaan luokan, rälssin.

Niskakangas ei pääse sisään neuvottelusaliin, mutta tauolla hän jakaa verotyöryhmän osallistujille perintöveromuistion. Säätytalon lounaspöydässä hän istuu Mauri Pekkarisen viereen ja yrittää vielä vakuuttaa tätä siitä, että perintöveron poisto on epäoikeudenmukaista.

Keskiviikosta sunnuntaihin kestävien hallitusneuvottelujen aikana työryhmillä on mahdollisuus kutsua käytävillä odottavia asiantuntijoita ja lobbareita kertomaan näkemyksiään eri teemoista. Vero- ja talousryhmän huoneen ovi käy harvakseltaan.

Anders Blomia ei kutsuta sisään kertaakaan. Hän ei kuitenkaan ole huolissaan. Takana on kymmenen vuoden määrätietoinen lobbaustyö perheyritysten omistajien perintöveron poistamiseksi, ja nyt hän tietää olevansa lähempänä päämääräänsä kuin koskaan. Hän tietää, että hallitusneuvottelujen avainpelaajat, pääministeri Vanhanen ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kannattavat perintöveron poistoa, tai ainakin sen keventämistä.

Säätytalon käytävillä kiertää jopa huhu, että Mauri Pekkarinen on henkilökohtaisesti luvannut Blomille perintöveron poiston. Blom pitää huhua vastustajien psykologisena vitsinä. Hänen korviinsa kantautuu toisenlainen huhu. Sen mukaan vihreät pitävät perintöveroa pelinappulana: he ovat valmiit hyväksymään perintöveron poiston, jos energiaveroja vastaavasti korotetaan.


Kymmenessä vuodessa on nähty kolme hallitusohjelmaa, ja Blom on lobannut Perheyritysten liiton viestin niistä jokaiseen.

Ensimmäisen kerran sana perheyritys ilmestyi Lipposen kakkoshallituksen hallitusohjelmaan 1999. Ohjelmaan kirjattiin, että perheyritysten sukupolvenvaihdosten ongelmat selvitetään. Blom lobbasi asiaa tuolloin viestintäyhtiö Eurofactsin toimitusjohtajana ja Perheyritysten liiton pääsihteerinä.

Vuoden 2003 hallitusohjelma oli jälleen menestys Blomille. Perheyritysten liitto vaati hallitusohjelmatavoitteissaan, että yritysten verohuojennussääntöjä on ajanmukaistettava ja varallisuusvero on poistettava. Vanhasen ensimmäinen hallitus toteutti molemmat toiveet. Hallitus kevensi yritysten ja maatilojen omistajien perintöveroa sekä poisti varallisuusveron.

Tämän jälkeen Perheyritysten liitto asetti ykköstavoitteekseen perintöveron poiston kaikelta yritysvarallisuudelta, ensi alkuun perheyrityksiltä. Asiaa avittamaan Perheyritysten liitto, Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen yrittäjät ja Pellervo-Seura perustivat Suomalaisen omistajuuden neuvottelukunnan Sonkin.

Järjestö sai vaikutusvaltaa, ja Vanhanen kuunteli Sonkin viestejä tarkasti. Elinkeinoelämän ote keskustasta vahvistui vielä elokuussa 2006, kun Blomin perustama lobbausyhtiö Eurofacts palkkasi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen avustajan Jyri Järvihaaviston avustamaan yhteydenpidossa hallintoon. Samalla Eurofacts palkkasi myös demarien oikeusministeri Leena Luhtasen avustajan Anna Mäenpään.


Eurofacts piti vuoden 2006 joulukuussa Hallitusohjelma ja vaikuttaminen -nimisen seminaarin, jossa Järvihaavisto kertoi kokemuksistaan hallitusneuvotteluissa. Seminaarissa puhui myös Vanhasen talouspoliittinen neuvonantaja Mikko Alkio, joka kertoi tulevan vaalikauden suurista päätöksistä ja hallitusohjelman merkityksestä käytännössä.

Vaalien alla, tammikuussa 2007, Vanhanen pyysi Blomia, Alkiota ja valtiosihteeri Pertti Rauhiota valmistelemaan esityksen siitä, miten suomalaista omistajuutta voidaan tukea seuraavalla hallituskaudella. Maaliskuussa julkaistu paperi esitti, että seuraavan hallituksen tulee käynnistää suomalaisen omistajuuden, yrittäjyyden ja sukupolvenvaihdosten politiikkaohjelma.


Vaalien lähestyessä Blomilla oli varmuus, että suhteet Matti Vanhaseen ja keskustapäättäjiin olivat kunnossa. Perheyritysten liitto ja Sonk valmistelivat omat hallitusohjelmatavoitteensa huolella. Ne julkistettiin heti vaalien jälkeen maaliskuun lopussa. Molempien järjestöjen pääviesti oli sama.

Sonkin paperi alkaa näin: ”Perintö- ja lahjavero poistetaan kaikilta yritysvarallisuuden siirroilta sukupolvenvaihdostilanteissa”.

Perheyritysten liiton paperissa lukee puolestaan: ”Perintö- ja lahjavero poistetaan kaikilta yritysvarallisuuden siirroilta sukupolvenvaihdostilanteissa.”

Vanhasen toisen hallituksen ohjelmaan kirjattiin tämä: ”Perheyrittäjyyden edistämiseksi poistetaan perintö- ja lahjaverotus kokonaan yritysten sekä maa- ja metsätilojen sukupolvenvaihdoksilta.”

Hallitusohjelmaan kirjattiin myös lause, jonka mukaan hallitus jatkaa toimia perheyritysten toimintaedellytysten parantamiseksi, sillä ne ovat tärkeä osa suomalaisen omistajuuden vahvistamista ja suomalaisten työllistämistä.

Blom ja elinkeinoelämä saivat päätavoitteensa läpi lähes sellaisenaan.

Anders Blom tunnetaan kaikissa puolueissa. Hänellä on maine hyvänä keskustelijana ja lobbaajana, joka pystyy vaikuttamaan ihmisiin siten, että he eivät tajua tulleensa lobatuiksi. Hänellä on vaikutusvaltainen suhdeverkosto ja kosolti sosiaalista älyä. Hän pyrkii tutustumaan puolueiden nouseviin nuoriin kykyihin ja luomaan heihin henkilökohtaiset suhteet. Suhteista on hyötyä, kun nuoret myöhemmin sijoittuvat politiikan johtopaikoille.

Blom oli 1970-luvulla itsekin mukana politiikassa. Hän johti Kokoomuksen nuorten liittoa, ja ymmärsi hyvän ystävänsä, nykyisen ulkoministerin Ilkka Kanervan tavoin Neuvostoliiton ja Tehtaankadun suhteiden päälle.

Blom oli ehdolla eduskuntaan 1979 ja 1983, mutta ei tullut valituksi. 1980-luvun alussa hän pääsi Helsingin kaupunginvaltuustoon, mutta vaalitulos mitätöitiin, kun selvisi, että hän olikin turkulainen. Samassa yhteydessä syntyi lentävä lause ”Stadin kundi tois puolt jokke”.

Koska ura politiikassa ei lähtenyt vetämään, ja perhe piti elättää, Blom siirtyi toimittajaksi. Hän työskenteli 1980-luvulla Uudessa Suomessa toimittajana ja Turun Sanomien politiikan- ja ulkomaantoimituksen päällikkönä. 1989 hän siirtyi turkulaisen mainos- ja viestintätoimisto Adaxin toimitusjohtajaksi, ja perusti viestintätoimisto Eurofacts Oy:n. Lobbaukseen ja EU-asioihin erikoistunut Eurofacts laajeni nopeasti Turusta Helsinkiin ja lopulta Pietariin sekä Moskovaan.

1990-luvun lopussa Blom lähti mukaan perustamaan Perheyritysten liittoa, jonka jäseniä ovat suurimmat suomalaiset teollisuussuvut Fazereista Herlineihin. Hän toimi liiton pääsihteerinä, kunnes hänet valittiin toimitusjohtajaksi 2003.


Toimitusjohtajan työnsä ohella Blom on sitoutunut moneen tahoon: hän on Eurofactsin hallituksen puheenjohtaja, Sonkin sihteeri ja Pietarin hallituksen suomalaisen neuvonantajaryhmän koordinaattori.

Neuvonantajaryhmä lobbaa suomalaisten yritysten etuja Pietarissa. Kun ryhmä vietti viime helmikuussa kymmenvuotisjuhliaan Pietarissa, tilaisuuteen tuli onnittelusähke Venäjän presidentti Vladimir Putinilta. Blom tuntee Putinin henkilökohtaisesti. He tutustuivat 1990-luvulla Pietarissa, jolloin Pietari ja Turku olivat ystävyyskaupunkeja. Putin työskenteli tuolloin Pietarin apulaiskaupunginjohtajana ja varakuvernöörinä. Helsingin Sanomien mukaan Blom tuntee myös Venäjän uuden pääministerin Viktor Zubkovin. Zubkov osallistui Eurofactsin koulutusohjelmaan 1990-luvulla.

Lobbarin työtä helpottaa kummasti, kun kavereina ovat Venäjän presidentti ja pääministeri sekä Suomen ulkoministeri.

Kun hallitusohjelmaneuvottelut olivat ohi, saattoi Blom laskeutua alas Säätytalon rappusia kevein mielin. Perheyritysten liitto onnistui päätavoitteessaan lähes täydellisesti, ja kymmenen vuoden lobbaustyö kantoi runsasta hedelmää.

lobbaus  hallitusohjelma  verotus 


Lisää aiheesta:



Viite