Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
31.7.2013
Tiistain kuumin puheenaihe sosiaalisessa mediassa, tai no ainakin minun sosiaalisessa mediassani, oli Yleisradion ailahteleva ilmastouutisointi.
Viime viikolla, kaikessa hiljaisuudessa, Yle kertoi verkkosivuillaan, että ilmastonmuutoksen näennäinen pysähtyminen johtuu siitä, että lämpeneminen on kohdistunut valtameriin eikä ilmakehän alaosaan, jonka mittauksissa ei ole havaittu odotetunkaltaista nousua.
Tämä uutinen ei herättänyt mitään suurta ihmettelyä. (Ehkäpä siksi, että Vihreä Lanka oli ehtinyt käsitellä asiaa jo kuukautta aiemmin?)
Sen sijaan maanantai-iltana repesi. Toimituspäällikkö Matti Virtanen tenttasi ympäristöministeri Ville Niinistöltä (vihr) A-studiossa, onko olemassa mitään suunnitelmaa sen varalta, että ilmasto alkaa viilenemään. Tämän jälkeen Ylen nettisivuilla julkaistiin uutinen, jonka mukaan "arvostettujen ilmastontutkimuslaitosten mukaan globaali ilmasto ei ole enää lämmennyt vuosiin".
Tämän väitteen yhteydessä ei mainittu edes lyhyesti sitä, mitä tällaiseen tulkintaan johtaneiden havaintojen taustalla on, vaikka asiaa oli avattu samoilla sivuilla vain viikkoa aiemmin. Se esitettiin sivumennen, ikään kuin yleisenä totuutena, jota ei tarvitse perustella. Kaikkein omituisinta oli, ettei jutun lopussa ollut linkkiä edellisviikon juttuun, vaikka käsitelty aihe oli täsmälleen sama.
Greenpeace moitti juttua sivuillaan ja teki siitä oikaisupyynnön. Varsinaisen oikaisun sijaan Ylen sivuilla julkaistiin toinen juttu, jossa Helsingin yliopiston tutkijat vahvistivat, ettei lämpeneminen ole kadonnut minnekään.
Se, ettei varsinaista oikaisua tehty jättää Ylen sivut omituiseen tilaan, jossa sieltä löytyy tältä viikolta kaksi uutista, joista yhdessä sanotaan, että "muun muassa Nasan ja Ison-Britannian ilmatieteen laitoksen tilastoissa ei ole näkynyt lämpenemistä 16 vuoteen" ja toisessa, että kahdestakymmenestä eri mittarista "alailmakehän lämpötila on lähes ainoa, jossa ei näy selkeää muutosta myös viimeisen 15 vuoden aikana".
Jää siis enemmän tai vähemmän sattuman varaan, kumpaan juttuun esimerkiksi ympäristöopin esitelmää tekevä koululainen Googlen kautta päätyy.
Ylen pitää lopettaa kaksilla korteilla pelaaminen ja ilmastoskeptikkojen kanssa flirttailu, jota se on harrastanut jo pitkään muun muassa Martti Backmanin MOT-lähetyksissä. Ylen ilmastouutisointi on kaukana tasapainoisesta, kun huomioidaan, että 97 prosenttia tieteellisistä tutkimuksista, jotka ottava asiaan kantaa, löytävät yhteyden ilmastonmuutoksen ja ihmisen toiminnan välille.
Ilmastonmuutokseen, kuten kaikkeen tieteeseen, pitää toki suhtautua skeptisesti ja kyseenalaistaen, mutta sitä ei voi tehdä poimimalla sekalaisesta joukosta blogeja omaan näkemykseen sopivia tulkintoja tilastodatasta ja esittämällä näitä totuutena veronmaksajien rahoilla yhdessä valtakunnan seuratuimmista medioista.
Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.
Tweet