Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Muovi vastaan lasi, erä 256

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Kampakeramiikka takaisin! Lähisavesta itse dreijatut astiat hakkaavat ekologisuudessaan lasi- ja muovipullot, etenkin jos niihin panee itse oluen alkuvehnästä. Hämärät fossiilihahmot parantavat kuvan semanttista selkäreppua.Juha Peurala

Kampakeramiikka takaisin! Lähisavesta itse dreijatut astiat hakkaavat ekologisuudessaan lasi- ja muovipullot, etenkin jos niihin panee itse oluen alkuvehnästä. Hämärät fossiilihahmot parantavat kuvan semanttista selkäreppua.

19.3.2012

Eno

Energiasyöpöillä pakkausmateriaaleilla on omat puolensa ja haittansa.

Nimimerkki ”Harkitseva kuluttaja” kysyy: Onko lasi ekologisempaa kuin muovi?

Eno vastaa: Ei ole. Mutta eipä ole muovikaan ekologisempaa kuin lasi. Kun kysymys on asetettu näin nonchalantin ylimalkaisesti, ei tarkkaa vastaustakaan voi saada. Ympäristöystävällisyys riippuu esimerkiksi siitä, mihin lasia tai muovia käytetään, kierrätetäänkö materiaalia, miten sitä kierrätetään ja missä.

Ajatellaanpa vastauksen yksinkertaistamiseksi lasin ja muovin käyttöä pakkauksissa eikä esimerkiksi avaruussukkulan osissa. Muovia ja lasia käytetään muun muassa virvoitusjuomapulloissa.

MIPS-tutkimuksen mukaan uudelleen täytettävä PET-muovinen 0,5 litran pullo kulutti vähemmän abioottisia luonnonvaroja kuin lasinen vastineensa.

Toisessa tutkimuksessa todettiin yksinkertaisesti, että uudelleen täytettävät 0,33 litran lasipullot ja 0,5 litran muovipullot olivat ekologisimpia. Uudelleen täytettävä on joka tapauksessa aina ekologisempi kuin kertakäyttöinen.

Tutkimus olisi syytä uusia ottaen mukaan nykyhetken muotipakkaukset, kuten kierrätettävät alumiinitölkit ja pantilliset kertakäyttömuovipullot, joiden mate- riaali kierrätetään.

Pakkauksissa ollaan yhä enemmän menossa muovin suuntaan, sillä se on kevyttä. Molemmat materiaalit ovat kierrätettäviä, mutta molempien uudelleenkäyttö syö energiaa. Kuluttajien käytössä olevia muovipakkauksia ei juuri kierrätetä, enintään energiajakeena.

Mutta ei lasinkaan kierrätys niin yksinkertaista ole. Kuluttajilta kerätty kierrätyslasi päätyy uusiksi lasipakkauksiksi sekä lasivillaksi, mutta myös maanrakentamiseen, esimerkiksi kaatopaikkarakenteiden materiaaliksi. Kierrätys on tolkullista vain, jos kierrätyslaitos sijaitsee suhteellisen lähellä syntyvää jätettä: jokaista lasi- tai muovikipposta ei ole järkeä kuljettaa maan laidasta toiseen hyödynnettäväksi.

Lopuksi on hyvä muistaa, että kaikenlaisista laskelmista huolimatta muovi on aina pimeän puolella, sillä se valmistetaan öljystä. Lasiasioita voidaan valmistaa vielä pitkään sen jälkeen kun viimeinen hyödynnettävissä oleva öljypisara on hyödynnetty. Vaikka veikkaan, että hyppäämme lasivaiheen ali takaisin savikuppien ja pahkakippojen käyttäjiksi.





Viite