Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Sammeli Heikkinen
Graavia joulua. Lohi on monen joulupöydän herkku, luomuversio on lisä- ja väriaineeton sekä ympäristölle lempeämpi.
21.12.2011 13.50
Kalaa on kiva syödä joulunakin. Mutta mitä kalatuotteita pitäisi valita, jos haluaa ajatella myös kalakantoja ja ympäristöä?
WWF Suomen suosittelee kolmea vaihtoehtoa: Muikun mätiä, silakkaa vaikkapa maustekalana sekä luomulohta. Muikku ja silakka ovat molemmat pieniä kaloja, mikä jo sinällään tekee niistä petokaloja kestävämpää evästä.
Suojeluasiantuntija Matti Ovaskan mukaan etenkin silakka menee nykyään turhan usein turkiseläinten rehuksi.
"Luonnonvarojen kannalta on huomattavasti järkevämpää, että pyydetty silakka käytetään suoraan ihmisten ravintona."
Luomustandardien mukaan kasvatettu lohi taas on villiä parempi vaihtoehto, sillä luontaisten lohikantojen pyynti on nykyisellään liian ronskia. Luomulohella on peruskassilohta enemmän tilaa kasvatusaltaassa ja sen saama rehu on ekologisesti tuotettua.
Ovaskan mukaan joulun vältettäviä kalaruokia taas ovat molvasta valmistettu lipeäkala, ruijanpallas sekä savustettu ankerias.
Lisää tietoa eri kalalajien ympäristövaikutuksista löytyy WWF:n kalaoppaasta.
Tweet