Rapumaiset herneapposet
8.8.2008 14.32
Saara Törmä
Syksy on rapujuhlien aikaa. Älä jätä pirskeitä järjestämättä, vaikka sivuuttaisitkin ravut. Herneenpaloista syntyy sopiva näpertelyruoka – kohtuullisesti sotkua ja kohtuullisen vähän syötävää.
Noin 4 hengelle
- 2 l vettä
- 1/2 dl karkeaa merisuolaa
- 2 rkl sokeria
- 10 mustapippuria
- 2 litraa herneitä palkoineen
- 1 nippu tilliä
Pinnalle
Dippikastike
- 150 g voita tai margariinia sulatettuna
- noin 2 rkl piparjuurta raastettuna tai wasabitahnaa
- Keitä apposet vasta, kun juhlat alkavat.
- Kiehauta vesi kattilassa ja lisää suola, sokeri ja pippurit.
- Lisää herneet ja tillinvarret, keitä noin 15 minuuttia.
- Tee herneiden kiehuessa dippikastike: sulata voi ja sekoita joukkoon raastettua piparjuurta tai wasabitahnaa. Tai jaa jokaiselle syöjälle oma pieni kupillinen voisulaa, jonka saa maustaa haluamallaan määrällä wasabia.
- Testaa herneiden kypsyys vetämällä yksi palko hampaittesi välissä niin, että vain kova kalvo jää jäljelle. Jos malto irtoaa hyvin, herneet ovat kypsiä. Älä ylikypsennä.
- Valuta herneistä vesi pois ja poista tillinvarret.
- Kumoa herneet tarjolle, ripota päälle tillisilppua ja nauti heti. Lämpimät apposet syödään sormin: Pyöräytä palko voisulassa ja vetäise hampaitten välissä suuhusi herneet ja malto. Herneenpalon kovat osat jäävät jäljelle.
* Nuoret ja pehmeät herneenpalot ovat parhaita, mutta tavalliset torilta ostettavat herneet kelpaavat myös.
* Apposten seuraksi sopii esimerkiksi punainen lähikeitto. Tee jälkiruoaksi esimerkiksi porkkanakakkua tai riistäjän kakkua.
* Voit maustaa keitinveden tillin sijasta esimerkiksi kirvelillä tai mintulla.