Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Rapumaiset herneapposet

Baila baila. Keitetyt herneenpalot, eli apposet, dipataan perinteisesti voisulaan. Wasabi tai piparjuuri kohottaa modernia juhlatunnelmaa.

Baila baila. Keitetyt herneenpalot, eli apposet, dipataan perinteisesti voisulaan. Wasabi tai piparjuuri kohottaa modernia juhlatunnelmaa.

8.8.2008 14.32

Saara Törmä

Syksy on rapujuhlien aikaa. Älä jätä pirskeitä järjestämättä, vaikka sivuuttaisitkin ravut. Herneenpaloista syntyy sopiva näpertelyruoka – kohtuullisesti sotkua ja kohtuullisen vähän syötävää.

Noin 4 hengelle

  • 2 l vettä
  • 1/2 dl karkeaa merisuolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 10 mustapippuria
  • 2 litraa herneitä palkoineen
  • 1 nippu tilliä

Pinnalle

  • tilliä silputtuna

Dippikastike

  • 150 g voita tai margariinia sulatettuna
  • noin 2 rkl piparjuurta raastettuna tai wasabitahnaa
  1. Keitä apposet vasta, kun juhlat alkavat.
  2. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää suola, sokeri ja pippurit.
  3. Lisää herneet ja tillinvarret, keitä noin 15 minuuttia.
  4. Tee herneiden kiehuessa dippikastike: sulata voi ja sekoita joukkoon raastettua piparjuurta tai wasabitahnaa. Tai jaa jokaiselle syöjälle oma pieni kupillinen voisulaa, jonka saa maustaa haluamallaan määrällä wasabia.
  5. Testaa herneiden kypsyys vetämällä yksi palko hampaittesi välissä niin, että vain kova kalvo jää jäljelle. Jos malto irtoaa hyvin, herneet ovat kypsiä. Älä ylikypsennä.
  6. Valuta herneistä vesi pois ja poista tillinvarret.
  7. Kumoa herneet tarjolle, ripota päälle tillisilppua ja nauti heti. Lämpimät apposet syödään sormin: Pyöräytä palko voisulassa ja vetäise hampaitten välissä suuhusi herneet ja malto. Herneenpalon kovat osat jäävät jäljelle.

* Nuoret ja pehmeät herneenpalot ovat parhaita, mutta tavalliset torilta ostettavat herneet kelpaavat myös.

* Apposten seuraksi sopii esimerkiksi punainen lähikeitto. Tee jälkiruoaksi esimerkiksi porkkanakakkua tai riistäjän kakkua.

* Voit maustaa keitinveden tillin sijasta esimerkiksi kirvelillä tai mintulla.




Viite