Iso porkkanakakku
3.4.2008 10.14
Saara Törmä
Tämä porkkanakakku on aika iso, mutta hyvää kakkua kaikki haluavat ison palan. Järjestä siis juhlat. Jos juhlaan on oikein erityistä syytä, voit tuplata kuorrutuksen määrän.
Kakku
- 4 1/2 dl hienoksi raastettua raakaa porkkanaa
- 3 1/2 dl fariinisokeria tiiviiksi puristettuna
- 2 dl öljyä
- 1 1/2 dl maitoa, kasvismaitoa tai vettä
- 5 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1/2 dl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
- 1 rkl leivinjauhetta
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1–2 tl kanelia
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- 1/2 tl suolaa
- (1 dl rouhittuja pähkinöitä, esim. saksanpähkinöitä)
Kuorrutus
- 1 dl tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 50 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa tai soijatuorejuustoa
- Voitele kakkuvuoka margariinilla ja kaada vuokaan kourallinen vehnäjauhoja. Pyörittele vuokaa, jotta jauho leviää tasaisesti. Kopistele ylimääräiset jauhot pois.
- Raasta kuorittuja porkkanoita raastimen pienimmällä terällä niin paljon, että tuloksena on 4 1/2 tiiviiksi puristettua desiä raastetta. Jätä raaste sivuun odottamaan.
- Mittaa kulhoon fariinisokeri, öljy sekä maito tai vesi. Sekoita.
- Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, maissitärkkelys- tai perunajauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli, neilikka ja suola. Lisää joukkoon halutessasi pähkinöitä.
- Lisää jauhoseos nesteeseen. Sekoita joukkoon vielä raastettu porkkana.
- Levitä taikina voideltuun vuokaan ja lyö kakku uuniin. Paista kakkua noin 45 minuuttia tai hieman kauemminkin. Kakku on kypsä, kun kakun keskelle työnnettyyn tulitikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä kokonaan.
- Sekoita kuorrutuksen aineet sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
- Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja sivele sen päälle kuorrutusta. Jos teit kuorrutusta tuplamäärän, voit halutessasi halkaista kakun ja levittää ylimääräisen kuorrutuksen kakun väliin. Jos et tarjoile kakkua heti, säilytä sitä jääkaapissa.