Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Liha kortille? Ruokaostoksia on rajoitettu Suomessa ennenkin.
11.9.2008 14.29
Pitäisikö liha laittaa sotavuosien tapaan kortille? Lihankulutus Suomessa kasvaa, vaikka lihantuotanto aiheuttaa viidenneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä.
Ajatuspaja Demos Helsingin tutkimusjohtaja Aleksi Neuvonen asettaisi kuluttajille päästökiintiöt, ja kuluttajat voisivat itse päättää, vähentävätkö he esimerkiksi lihansyöntiä vai lentomatkailua.
”Ihmisille pitää antaa valinnanvaraa, mitä kautta he päästöjä vähentävät. Jos nyt jollekin kulinaristille on suuri nautinto saada silloin tällöin pihvi, niin se on ok, jos muuten vähentää päästöjään”, Neuvonen sanoo.
Jollain tavalla ihmisten hiilidioksidipäästöjä pitää Neuvosen mukaan joka tapauksessa rajoittaa. Hyvä tahto ja kainot toiveet eivät enää riitä.
”Jos halutaan varmistaa, että mennään oikeaan suuntaan, niin tarvitaan selkeämpiä askeleita vähäpäästöisen ruokavalion edistämiseksi. Se tarkoittaisi esimerkiksi kasvisten käyttöön kannustamista jonkinlaisilla hintamekanismeilla.”
llmastonmuutos huolestuttaa suomalaisia, mutta käytännön teot sen hillitsemiseksi ovat vähissä.
Tämä käy ilmi tiistaina julkistetusta Demos Helsingin selvityksestä, jossa kartoitettiin suomalaisten ilmastoasenteita. Selvitys liittyy hallituksen imastopoliittiseen tulevaisuusselontekoon.
Käytännön esimerkki selvityksen tuloksista suomalaisten lihankulutus on viime vuosina kasvanut tasaisesti.
YK:n ilmastopaneelin johtaja Rajendra Pachauri muistutti viime sunnuntaina The Observer-lehdessä, että jokainen ihminen voi ehkäistä ilmastonmuutosta pidättäytymällä lihansyönnistä.
Pachauri ehdotti, että jokainen voisi aloittaa pitämällä vaikka yhden lihattoman päivän viikossa, koska sekin hillitsee ilmaston lämpiämistä.
Neuvonen ei usko, että pelkästään lihan hinnannousu muuttaisi suomalaisten ruokailutottumuksia riittävästi. Sen sijaan hän toivoo, että laitoskeittöt esimerkiksi kouluissa ja armeijassa ottaisivat ajatuksen lihattomista päivistä omikseen.
Lihantuotanto aiheuttaa metaanipäästöistä 40 prosenttia. Metaani on yli kaksikymmentä kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.
ilmastonmuutos  ruoka 
Tweet