Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
25.4.2008
Tiistai 1. huhtikuuta oli merkittävä päivä suomalaisen sananvapauden kannalta. En tarkoita sitä, että Ilkka Kanerva menetti ministerinpaikkansa Hymyssä julkaistujen tekstiviestien vuoksi. Tarkoitan Helsingin käräjäoikeuden istuntoa, jossa Vesa Keskinen vaati tuomiota törkeästä kunnianloukkauksesta PRO-lehdessä julkaistun kolumnin vuoksi.
Kolumnissa käsiteltiin kriittisesti Veljekset Keskinen Oy:n periaatetta: ”sieltä ostetaan, mistä halvimmalla saadaan on aina ollut Keskisen perusajatus ostettaessa tuotteita myyntiin.” Lause seisoi vuosikaudet yhtiön kotisivulla. Nyt se on poistettu.
Ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen Saskin tiedottajan Jukka Pääkkösen kirjoittamassa kolumnissa sanottiin suunnilleen niin, että tuollaiset ostoperiaatteet ylläpitävät huonoja työoloja ja alhaisia palkkoja esimerkiksi Kiinassa. Olin itse mukana oikeudenkäynnissä todistajana, koska olen tutkinut halpatuonnin etiikkaa. Mutta kyllähän tuon nyt tajuaa kuka tahansa arkijärjelläkin.
Mikä kolumnissa sitten oli kunnianloukkausta? Vesa Keskisen mielestä sitä oli esimerkiksi otsikko Kyläkauppias globaalina piiskurina. Päätös tuli 18. huhtikuuta. Oikeus totesi, että elinkeinoharjoittajan tulee sietää toimintaansa kohdistuvaa kritiikkiä ja että Pääkkösellä oli kritiikilleen perusteet.
Suomessa on koko kevät huokailtu, että sananvapautta käytetään vain poliitikkojen yksityiselämän tonkimiseen. Nyt nähtiin, että sitä tarvitaan myös oikeiden yhteiskunnallisten ongelmien paljastamiseen.
Uusimmassa PAM-lehdessä on herkullinen kuvaus oikeudenkäynnistä, jossa selviteltiin, miten Veljekset Keskisen myymien 300 000 eri tuotteen alkuperää valvotaan. Jutussa siteerataan tuontipäällikkö Kari Haakanan vastausta kysymykseen: ovatko tavaranhankinnan eettiset kysymykset kenenkään vastuulla?
”Mä uskoisin, että se on meidän Riitan harteilla. Hänen tehtäviinsä kuuluvat tällaiset riskit, joista ollaan puhuttu.”
Tweet