Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Ilmasto edellä. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari sanoo, että ekologisen rakennemuutoksen pitää näkyä budjettiriihen päätöksissä. Kuva on viime huhtikuun ilmastomarssilta. Karin vieressä on vihreiden nuorten ilmastoaktiivi Sokorey Mohamed. Iiro Törmä

Ilmasto edellä. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari sanoo, että ekologisen rakennemuutoksen pitää näkyä budjettiriihen päätöksissä. Kuva on viime huhtikuun ilmastomarssilta. Karin vieressä on vihreiden nuorten ilmastoaktiivi Sokorey Mohamed.

Emma Kari ymmärtää keskustan tuskaa, mutta ei tingi tiukasta ilmastopolitiikasta ja luonnonsuojelusta: ”Sovitusta pidetään kiinni”

15.8.2019 17.56

Jenni Leukumaavaara

Emma Kari muistaa hyvin, miltä tuntui aloittaa eduskunnassa keväällä 2015. Kaikki oli uutta ja hektistä, ja sosiaalisen median ryöpytys yllätti.

”Mikään ei pysty valmistamaan eduskunnan maailmaan. Moni on tottunut tekemään paljon töitä, mutta lisäksi on raadollinen sosiaalinen media, valtavat odotukset ja tieto siitä, että pitää koko ajan olla valmiudessa vastaamaan kaikkeen mahdolliseen.”

Vihreässä ryhmässä on paljon eduskunnan ensikertalaisia: kahdestakymmenestä kansanedustajasta peräti 14 on nyt uuden tehtävän äärellä. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajana Emma Kari on heidän pomonsa ja tukensa. Karilla on selkeä tavoite:

”En halua, että kukaan ryhmästämme jää yksin tai uupuu. Meillä on itse pärjäämisen eetos, mutta kukaan ei pysty pelastamaan maailmaa, jos hajoaa. Minulle on tärkeintä luoda sellainen työyhteisö, jossa ihmiset uskaltavat puhua ja kantavat toisiaan.”

Kansanedustajalla pitää olla kova nahka. Etenkin nuori naiskansanedustaja voi kuitenkin joutua internetin trollien kohtuuttoman vihavyörytyksen maalitauluksi. Kari on iloinen siitä, että sosiaalisessa mediassa ihmiset alkavat tulla kiusaamisen kohteen tueksi.

”Tilanne on onneksi parempi kuin neljä vuotta sitten.”


Eduskuntaryhmän puheenjohtajalla
on paljon valtaa. Hän vastaa eduskuntaryhmänsä päivittäistyöstä eduskunnassa, saa täysistuntosalissa paljon puheenvuoroja ja on mukana tärkeimmissä neuvotteluissa.

Eduskunnan ja hallituksen syksy täyttyy budjetin käsittelystä ja EU-puheenjohtajuudesta, joka alkoi heinäkuussa ja jatkuu vuoden loppuun. Puheenjohtajuuskauden lopulla Helsingissä järjestettävä ilmastokokous on vihreille tärkeä.

Kotimaanpolitiikan merkittävimmät väännöt käydään syyskuun budjettiriihessä. Budjetin käsittely kestää eduskunnassa lähes koko syyskauden, vaikka kovin isoja muutoksia hallitukseen esitykseen harvoin tulee.

Opposition tehtäviin kuuluu hallitusten päätösten kritisointi. Myös viiden hallituspuolueen sisällä riittää erilaisia näkemyksiä.

Karin mielestä on selvää, että budjettineuvotteluista tulee hankalat. Se, mitä kukin puolue ajaa politiikassa, näkyy parhaiten ja raadollisimmin siinä vaiheessa kun rahaa aletaan jakaa.


Hallitusohjelmassa on kunnianhimoisia kirjauksia ekologisesta rakennemuutoksesta ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesta siirtymästä hiilineutraaliin yhteiskuntaan vuoteen 2035 mennessä. Silti jo kesällä keskusta ja vihreät ottivat yhteen esimerkiksi hakkuumääristä ja kaivoksista.

Karin mukaan hallitusohjelma antaa selkeät suuntaviitat budjettipäätöksille. Sen kertoo jo hallitusohjelman ensimmäinen sana: ilmastonmuutos.

Vihreille tärkeitä tavoitteita ovat esimerkiksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen, kaksivuotisen esikoulun edistyminen, ammattikoulujen opettajien määrän lisääminen ja yliopistojen indeksijäädytysten lopettaminen. Myös luonnonsuojelun rahojen lisääminen on tärkeää.

”Lasten tasa-arvoisen päivähoito-oikeuden poistaminen oli häpeällistä, mikä viime kaudella tehtiin. Se pitää korjata heti ensi vuoden budjetissa.”


Oman jännitteensä riiheen tuo yritystukityöryhmä, joka aloitti tällä viikolla työnsä. Yritystukien karsimista pohtivista työryhmistä uhkaa tulla ikiliikkuja. Hallitus toisensa jälkeen on epäonnistunut tukien karsimisessa. Nyt keskusteluja käyvät valtiosihteerit. Vihreitä edustaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen valtiosihteeri Terhi Lehtonen.

Kari istui viime kaudella yritystukityöryhmässä, joka ei onnistunut vähentämään yritystukia lainkaan. Työryhmässä oli paljon lobbareita ja työ oli riitaista. Nyt on onnistuttava. Vähintään sadan miljoonan euron verran pitää löytyä leikattavaa yhteensä neljän miljardin euron tukipotista.

”Ne ovat suomalaisten verorahoja. Jos väittää, ettei sellainen potti ohjaa sitä, mihin suuntaan tätä maata pitää viedä, on älyllisesti epärehellinen”, Kari sanoo.

Työryhmällä on tiukka aikataulu. Esitettävää pitäisi olla jo budjettiriiheen syyskuun puoliväliin.

Vihreät ovat olleet ylpeitä ilmastokunnianhimoisesta hallitusohjelmasta. Se kuitenkin jättää kohtuullisen paljon tulkinnanvaraa, kuten vihreiden ja keskustan nokittelu on osoittanut.

Kesällä esillä olivat hiilinielut ja hakkuut, mutta vaikea pala on myös esimerkiksi eläintensuojelu. Kari ei ole tyytyväinen hallitusohjelman kirjauksiin eläintensuojelusta, ja tietää monien vihreiden kannattajien toivoneen parempaa.

”Vaikeaa tulee olemaan. Eläinten ystävät ovat eduskunnassa olleet aina vähissä.”


Keskusta on nyt
samassa tilanteessa kuin vihreät 2011 eduskuntavaalitappion jälkeen. Kari muistaa vihreiden kivuliaan itsetutkiskelun ja ymmärtää siksi myös keskustan nykyisen tuskan.

”Tiedän kuinka pahalta voi tuntua. Ei se helppo paikka ole. Mutta on selvää, että hallitusohjelma on sovittu ja siitä pidetään kiinni. Se on tiukan ilmastopolitiikan ja luonnonsuojelun ohjelma. Sen mukaan edetään.”

budjettiriihi  eduskunta  Vihreät  keskusta  varhaiskasvatus  ilmastopolitiikka 




Viite