Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Eettistä hotellipuhtautta

Juha Peurala

Saippuan elinkaari.
Antaa lipeän kiertää. Käytetyistä hotellisaippuoista voi tehdä lihamyllyllä aulataidetta. Käytetyt taideteokset lähetetään kehitysapuna Pohjois-Koreaan. Juha Peurala

Antaa lipeän kiertää. Käytetyistä hotellisaippuoista voi tehdä lihamyllyllä aulataidetta. Käytetyt taideteokset lähetetään kehitysapuna Pohjois-Koreaan.

13.10.2008

Eno

Harva hotelli tyrkyttää enää kertakäyttöpakkauksia.

Nimimerkki Matkaaja kysyy: Hotellien ympäristöystävällisyys mietityttää. Minne päätyvät esimerkiksi pienet saippuat ja sampoopullot, joita asiakas on käyttänyt esimerkiksi vain kerran huoneessa yöpyessään?

Eno vastaa: Tein kerran sen virheen, että jaoin maamiesseuran syysmatkalla huoneen naapurini Makkos-Oskarin kanssa. Tuo epäkäs tietenkin ryöväsi huoneesta kaiken, minkä irti sai. Ihmettelen vieläkin, miten Makkonen sai sen jalkalampun respan ohi ulos. Olisi varmaan vienyt sen kotiinsakin, ellen olisi hyvää hyvyyttäni vinkannut henkilökunnalle, etten se sitten ollut minä, joka vei valaisimet huoneesta.

Perinteisestihän kaikki saippuat ja sampoot lähtevät asiakkaiden mukaan. Jotkut oikein odottavat hotelliöitä voidakseen täydentää matkahygieniatarvikevarastojaan. Etenkin pienet sampoopullot ovat haluttuja, niitä kun voi käyttää uudelleentäytettyinä muillakin matkoillaan. Kierrätystä!

Mutta yleisesti ottaen yksittäispakatut pesutarvikkeet kuuluvat historiaan. Suomen suurimmat hotelliketjut ovat jo pääosin luopuneet niistä. Esimerkiksi Restelillä ja Scandicilla ne on korvattu isommilla täyttöpakkauksilla, joista voi puristaa haluamansa määrän saippuaa tai sampoota.

Sokos-hotelleilla yksittäispakkauksia käytetään ainoastaan hienoimmissa sviiteissä, joiden asukkaat ovat tottuneet kansainväliseen hygieniatasoon. Tosin näistä sviiteistä kertyy vuorokaudessa enintään muutamia kymmeniä vähän käytettyjä saippuapaloja ja avattuja sampoopulloja, jotka Sokos-hotelleissa päätyvät energiajätteeksi. Periaatteessa pakkaukset ovat maatuvia, mutta kuulemma logistiikka estää niiden päätymisen biojätteisiin. Biojäte kerätään keittiössä, kun taas saippuajäte tulee huoneista.

Mietin kyllä, ovatkohan tuhlaaminen ja kertakäyttöisyys vielä pitkäänkin hienoja asioita tässä maailmassa.

Lisää Enoja löydät täältä.



Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite