Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Yritysten viherverkostot

Mikael Ahlfors

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista. Mikael Ahlfors

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista.

11.2.2009

Terhi Brusin

Perinteisten yrittäjäjärjestöjen rinnalle on noussut maailmalla parin viimeisen vuosikymmenen aikana ja Suomessakin tällä vuosikymmenellä vaihtoehtoisia verkostoja ekologisemmasta ja eettisemmästä taloudesta kiinnostuneille.

Maailman laajin ja vanhin kansainvälinen yritysten eko-organisaatio on 1991 perustettu International Network for Environmental Management, Inem, jonka alle verkottuu kolmisenkymmentä jäsenjärjestöä 25 maasta.

Inemin tavoite on lisätä ja kehittää ympäristöjohtamista ja auttaa varsinkin pieniä ja keskisuuria yrityksiä sen soveltamisessa käytäntöön.

Jäsenjärjestöjä toimii Belgiassa, Brasiliassa, Britanniassa, Espanjassa, Irlannissa, Israelissa, Itävallassa, Jordaniassa, Kreikassa, Latviassa, Liettuassa, Malesiassa, Puolassa, Ruotsissa, Saksassa, Slowakiassa, Sveitsissä, Taiwanissa, Tansaniassa, Tsekissä, Unkarissa, Valkovenäjällä, Venäjällä, Virossa ja Yhdistyneissä Arabiemiraateissa

Jäsenistä suurin ja koko verkoston perustaja on saksalainen, jo 1984 perustettu B.A.U.M. e.V. (Bundesdeutsche Arbeitskreis für Umweltbewusstes Management / German Environmental Management Association), jonka 450 jäsenen joukko on kuin Saksan talouden Kuka kukin on -lista. Toiminnassa on mukana pääasiassa keskisuurten ja suurten yritysten ympäristöjohtajia.

Suomessa samantyylinen järjestö on 2002 aloittanut Finnish Business & Society, joka määrittelee tavoitteekseen yritysten yhteiskuntavastuun edistämisen sekä aiheesta kansallisesti käytävän keskustelun lisäämisen. Jäseniä on tällä hetkellä 122. Verkosto julkaisee kahdesti vuodessa Vastuullinen Vaikuttaja-lehteä.

Aatteellisempaa ja poliittisempaa linjaa edustaa meillä Vihreät yrittäjät, Vihreän liiton 2005 perustettu jäsenyhdistys.

Saksassa samantapainen mutta poliittisesti riippumaton organisaatio on UnternehmensGrün, jonka painopiste on alueellisesti toimivissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Seitsemässä alueellisessa ryhmässä on mukana 300 yrityksen edustajia.

Ranskassa vastaava järjestö on nimeltään Entreprendre Vert ja Itävallassa Grüne Wirtschaft.

Kansainvälisellä tasolla kiinnostava organisaatio on myös European Bahá’i Business Forum, eli EBBF. 1990 perustetulla verkostolla on jäseniä lähes 60 maassa ympäri maailman, toiminnan painopiste on kuitenkin Euroopassa ja pääpaikka Ranskassa. Järjestön johtokunnassa on yksi suomalainenkin, telealan asiantuntija Mika Korhonen.

EBBF:n johtotähtiä ovat eettiset arvot, vastuu ja kestävä kehitys. Sen ihanteiden mukainen yritys ei tähtää vain taloudellisen voiton tuottoon. Yksi järjestön päämääristä on rohkaista yksilöitä muuttamaan omaa työyhteisöään parempaan suuntaan. EBBF julkaisee saitillaan nettilehti Inspirea.

Kirjoittaja on ympäristöasioihin erikoistunut vapaa toimittaja, joka asuu Berliinissä. Lisää Brusinin blogitekstejä löydät täältä.





Viite