Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
Pikaero! Varaudu eroon jo yhteisen kodin suunnitteluvaiheessa. Kulujakauman mukaan rakennettu jakosauma voidaan räjäyttää auki näppärästi tekstarilla.
7.9.2009
Yhdessä rakennettu talo on yhteinen, jos ei ole muuta osoittaa.
Nimimerkki ”Uudisraivaaja” kysyy: Rakensimme talon. Mieheni mielestä hänelle kuuluu sen myyntivoitosta suurempi osa, koska hän käytti projektiin aikaa ja vaivaa. Minä maalasin talon, kannoin rakennustarvikkeita ja hoidin kotiamme. Miten pääsemme tasapuoliseen ratkaisuun? Maksan puolet kuluistamme ja lainapapereissa on molempien allekirjoitukset. Olemme naimisissa ja meillä on yksi lapsi.
Eno vastaa: Jakakaa nyt hyvät ihmiset se myyntivoitto tasan! Tai pankaa yhteiselle ruokatilille tai jotain. Pääsette paljon helpommalla.
Sitä vähän kyllä ihmettelen, etteikö miehellesi ole tullut mieleen, että perheenä te olette yksi yksikkö, joka pyrkii menestymään kovassa maailmassa? Mistä tämä into jakaa rahoja?
Omistatte rakennuksen puoliksi, kun molempien nimetkin ovat lainapapereissa.
Voitte tietenkin alkaa riidellä asiasta oikeudessa. Tällöin tärkeää on näyttö: onko miehelläsi todistajia, että hän on rakentanut talon omin käsin sinun laiskotellessasi vieressä? Onko sinulla todistajia, että olet osallistunut rakentamiseen? Entä kuka hoiti talouttanne ja lastanne, kun rakensitte taloa?
Jos alatte riidellä talosta oikeudessa, siitä voi tulla avioero. Erossa omaisuus jaetaan puoliksi, ellei avioehtoa ole. Sitten voitte käydä saman riidan siitä, että kuinka paljon kumpikin puoliso osallistui rakentamiseen tai lapsen- ja kodinhoitoon.
Talonjakoja on muutettu avioeroissa toisen puolison eduksi, mutta tällöin työpanoksissa on täytynyt olla iso ero.
Yhteenvetona voin todeta, että jos alat puolisosi kanssa riidellä oikeudessa talon jaosta, varma voittaja on asianajotoimisto.
Lisää enon vastauksia löydät täältä.
Tweet