Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sianmaito odottaa juojaansa

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Maitosalaliitto. Moni menestynyt suomalainen nauttii salassa tiikerinmaitoa. Huom! Vain persut tietävät, että Arla juottaa suomalaisille lampaanmaitoa.Juha Peurala

Maitosalaliitto. Moni menestynyt suomalainen nauttii salassa tiikerinmaitoa. Huom! Vain persut tietävät, että Arla juottaa suomalaisille lampaanmaitoa.

15.3.2010

Eno

Kaikkien nisäkkäiden maitoa ei ole helppo riistää.

Nimimerkki ”Maitotyttö” kysyy: Miksi niin harvan nisäkkään maitoa käytetään ihmisravinnoksi? Miksei esimerkiksi sian maitoa juoda?

Eno vastaa: Ihmiskunta hyödyntää – tai riistää, kuten eläinoikeusaktivisti sanoisi – maitoa ainakin seuraavilta nisäkkäiltä: aasi, hevonen, jakki, kamelieläimet, lammas, poro, puhveli, seepra, vesipuhveli ja vuohi.

Sian maito maistuisi varmasti ihmisellekin. Se muistuttaa monella tavalla lehmän maitoa, mutta sian maidossa on reilusti enemmän rasvaa.

Käytölle on kuitenkin esteitä, kuten vanha uskonnollis-kulttuurinen tapa pitää sikaa saastaisena eläimenä. Toisaalta suuri osa ihmiskuntaa popsii possua ongelmitta, joten tuo este on varmaan voitettavissa.

Sian maidon hyödyntämisen tiellä on biologis-taloudellisia syitä. Sika tuottaa huomattavasti lehmää vähemmän maitoa. Lisäksi tuotteen kerääminen talteen on vaikeaa: sialla on 14 nänniä, kun lehmällä niitä on neljä.

Sian maito heruu 15 sekunnin sykäyksinä, toisin kuin lehmän maito, jota voidaan lypsää 10 minuuttia yhtä soittoa. Emakko ei myöskään voi tulla tiineeksi imetysaikana, toisin kuin lehmä.

Kaikesta tästä seuraa, että sian maidon hyödyntäminen on vaikeaa ja taloudellisesti kannattamatonta. Eli ei possunmaitoa iltapäiväteehen.

Ja vielä yksi asia. Kuten on yleisesti tunnettua, ihminen on sitä, mitä hän juo. Sian maitoa juovasta tulisi nopeasti läävän asukki numero yksi. Siksi juo mieluummin jaloviinaa, se nostaa sinut ihmissuvun aatelistoon.





Viite